Сергей Шойгу пристигна в Иран

Русия
15:44 - 05 Август 2024
1365
Сергей Шойгу пристигна в Иран

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу пристигна в понеделник в Техеран за разговори с иранското ръководство, включително с президента Масуд Пезешкиан, съобщи руската агенция Интерфакс.

Визитата се провежда в момент на остро напрежение в Близкия изток на фона на опасения от по-широка регионална война, след като Исмаил Хания, лидер на палестинската въоръжена групировка Хамас, беше убит в Техеран миналата седмица.

Иран обвини Израел и заяви, че ще го "накаже". Израелските власти не са поели отговорност.

Шойгу, който беше министър на отбраната на Русия, преди да бъде преместен в Съвета за сигурност през май, също ще се срещне с началника на националната сигурност на Иран и началника на генералния щаб, съобщи Интерфакс.

Русия култивира по-тесни връзки с Иран от началото на войната си с Украйна и заяви, че се готви да подпише широкообхватно споразумение за сътрудничество с ислямската република.

През февруари Иран е предоставил на Русия голям брой мощни балистични ракети земя-земя. Съединените щати заявиха през юни, че Русия изглежда задълбочава сътрудничеството си в областта на отбраната с Иран и е получила стотици еднопосочни атакуващи дронове, които използва, за да удари Украйна, нещо, което Москва отрича.

Русия заяви миналия петък, че се присъединява към Иран в осъждането на убийството на лидера на Хамас и посочва "изключително опасните последици от подобни действия".