Сериозен риск от разпространение на холера в Мариупол

Само обща евакуация и приемане на хуманитарна помощ от Украйна могат да спасят тези хора

Украйна
15:03 - 18 Май 2022
3591
Сериозен риск от разпространение на холера в Мариупол

В Мариупол има сериозна заплаха от разпространението на опасни инфекциозни заболявания заради разрушената водопроводна система в града. Това отбеляза регионалният директор по извънредните ситуации на Световната здравна организация (СЗО) Дорит Ницан на пресконференция в Киев на 17 май.

"Получихме информация от работещи там неправителствени организации, че в Мариупол улиците са превърнати в блато и канализационната вода се смесва с питейната. Това е огромен риск да се разпространят много инфекции, включително холера“, заяви тя.

Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко вече съобщи за висока нетипична смъртност в града. Много хора на средна възраст умират, но вече не от обстрели, а от последствията на дългата блокада - антихигиенни условия, липса на медицинско обслужване, нервни сривове, унищожен имунитет заради глада. "Смъртността е такава, че на мястото на ексхумираните гробове в дворовете пред блоковете веднага изникват нови", пише той в Telegram

В своя публикация Андрюшченко показа снимка на огромна опашка, която се вие в квартал "Централен" в града, на която се виждат хора, чакащи да си налеят вода. 

"Има огромни опашки пред бутилиращите пунктове, но и тук водата не достига за всички. Особено застрашени са трудноподвижните и възрастните хора, които не могат да изминават сами километри, за да се снабдят с вода", посочи той. В същото време частичното възстановяване на водоснабдяването е осигурило едва тънка струйка вода от крановете само на първите етажи в блоковете, а останалата вода изтича по улиците, превръщайки се в блато, пише той.

Само обща евакуация и приемане на хуманитарна помощ от Украйна могат да спасят тези хора, които руските сили държат като заложници в Мариупол, смята Андрюшченко.

Градските власти съобщиха още, че до края на 2022 г. над 10 хиляди души може да загинат от болести и епидемии в града. В момента в Мариупол се намират между 150 и 170 хиляди жители.