Сестри и акушерки ще могат да откриват лечебни заведения

Актуални новини
12:52 - 04 Юни 2020
1482
Сестри и акушерки ще могат да откриват лечебни заведения

Медицински сестри, акушерки и рехабилитатори вече ще могат да откриват лечебни заведения. Това стана ясно днес, след като Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за лечебните заведения. 

Става въпрос за извънболнична помощ - като центрове за рехабилитация, но не и болници, в които посочените ще моагат да осъществяват самостоятелно медицински и здравни грижи, манипулации, превенция и профилактика на болести.

От БСП обаче възразиха срещу тези разпоредби. "Защо лечебни заведения могат да бъдат създавани от сестри, рехабилитатори, а лекарят не може да участва в това", попита зам.-председателят на Комисията по здравеопазване доц. Георги Йорданов.

"Ние имаме вече лечебно заведение, в което сестрите могат да работят самостоятелно - то се казва хоспис. Каква е разликата между това, което сега се предлага, и хосписа? При хосписа пациентът трябва да се хоспитализира. Сега ние даваме възможност тези сестрински грижи или здравни грижи да се правят извънболнично, т.е. пациентът си е вкъщи и се оказва на място медицинската помощ. Мисля, че можеше просто да разширим обхвата на лечебното заведение, наречено хоспис", подчерта доц. Йорданов.

Според председателят на здравната комисия Даниела Дариткова обаче приетите текстове са само в полза на българските пациенти.