Северна Ирландия отново заговори за референдум

Свят
11:41 - 05 Февруари 2024
1083
Северна Ирландия отново заговори за референдум

Новият първи министър на Северна Ирландия и лидер на националната републиканска партия "Шин Фейн" Мишел О'Нийл заяви пред Скай Нюз, че оспорва изявлението на правителството на Обединеното кралство, че не вижда "реалистична перспектива за провеждане на допитване" по ирландските граници за "още едно десетилетие". Изявлението е част от документ, в който се очертава основата на завръщането на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) към споделяне на властта.

Юнионистите подкрепят запазването на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство. "Шин Фейн" е за обединение с Република Ирландия.

Демократичната юнионистка партия отказа да си сътрудничи с "Шин Фейн" в знак на протест срещу търговските правила на Брекзит, които според нея отслабват позицията на Северна Ирландия в рамките на Обединеното кралство, което прави невъзможно за Северна Ирландия да състави ново правителство.

Миналата седмица Демократичната юнионистка партия постигна споразумение с британското правителство за прекратяване на бойкота си на законодателния орган, което включваше увеличаване на финансирането с 3,3 млрд. паунда (4,2 млрд. долара) и мерки, които според нея ще укрепят съюза.

"Категорично бих оспорил казаното от британското правителство в този документ, защото избирането ми за първи министър показва промените, които се случват на този Остров. Вярвам, че живеем в десетилетие на възможности и също така вярвам, че можем да направим две неща едновременно", заяви О'Нийл.

"Можем да споделим властта, да я направим стабилна, да работим заедно всеки ден по отношение на обществените услуги и същевременно да преследваме своите еднакво легитимни стремежи", добави тя.

О'Нийл пое ръководството на правителството на Северна Ирландия, а неин заместник е Ема Литъл-Пенгели от Демократичната юнионистка партия. Юнионистите ще участват в новото правителство като младши член на коалицията.

За първи път в историята националистите оглавяват правителство на Северна Ирландия.