Северна Корея продължава да инсталира мини по границата с Юга

Свят
12:08 - 17 Юли 2024
552
Северна Корея продължава да инсталира мини по границата с Юга

Севернокорейски войници инсталират мини и и други прегради и създават пустош по границата с Южна Корея от месеци, въпреки инциденти и жертви, съобщиха южнокорейските военни в сряда. Според изявление на министерството на отбраната, позоваващо се на Съвместното командване на началник-щабовете, Северна Корея продължава тази дейност, въпреки инцидентите, предава Ройтерс.

Министерството добави, че в някои области за извършване на тази работа са били разположени и жени войници. По време на среща, проведена същия ден относно "провокациите" на Северна Корея, южнокорейският министър на отбраната Шин Уон-сик заяви, че военните са изправени пред "комплексна криза", допълнително усложнена от непредсказуеми природни бедствия, според отделно изявление на министерството.

Тежки дъждове заляха Сеул и околните райони в сряда, като се очакват проливни дъждове и в Северна Корея, съобщи Корейската метеорологична администрация.

Южнокорейските военни се подготвят за възможността Северна Корея да изпусне вода от язовири по време на силните дъждове, както и за възможността някои от поставените мини да бъдат отмити, става ясно от изялението. Военните също така се подготвят за възможността севернокорейски войници случайно да преминат демаркационната линия в демилитаризираната зона (DMZ) поради лоши работни условия.

Миналия месец южнокорейските военни стреляха предупредителни изстрели след като няколко севернокорейски войници преминаха границата, но се оттеглиха след стрелбата. Въпреки че през десетилетията след края на активните бойни действия в Корейската война (1950-1953) понякога са избухвали смъртоносни сблъсъци, а последните инциденти представляват рядко увеличаване на активността близо до демаркационната линия.