Висш севернокорейски дипломат избяга в Южна Корея

Любопитно
16:15 - 16 Юли 2024
1406
Висш севернокорейски дипломат избяга в Южна Корея

Високопоставен севернокорейски дипломат, базиран в Куба, е дезертирал в Южна Корея, съобщи БиБиСи - шпионската агенция на Сеул е потвърдила информацията пред британската телевизия.

Избягалият е съветник, отговарящ за политическите въпроси в севернокорейското посолство в Куба. Той е най-високопоставеният дипломат от Северна Корея от 2016 г. насам, който бяга в южната съседка. Дезертирал е през ноември 2023, съобщиха от Националната разузнавателна служба на Южна Корея.

Подробностите за бягствата на севернокорейци често се разкриват след месеци, тъй като дезертьорите трябва да преминат курсове в южнокорейското общество, преди да бъдат официално интегрирани.

От вестник "Чосун илбо" съобщават, че са успели да интервюират дипломата, когото идентифицират като 52-годишния Ри Ил Кю. Твърди се, че е избягал поради "разочарование от севернокорейския режим и мрачно бъдеще".

Съобщава се, че работата му е била свързана с това да попречи на Хавана да установи официални дипломатически отношения с Южна Корея. Въпреки това през февруари двете правителства установиха официални отношения, което се считаше за неуспех за Пхенян.

"Всеки севернокореец поне веднъж се замисля да живее в Южна Корея", цитира вестникът думите на Ри Ил Кю.

Последното известно дезертьорство на юг, осъществено от високопоставен служител, е това на Тхе Йонг-хо през 2016 г. Той е бивш заместник-посланик на Северна Корея във Великобритания.

В неделя Южна Корея отбеляза първата церемония по случай Деня на севернокорейските дезертьори. Южнокорейският президент Юн Сук Йол обеща по-добра финансова подкрепа за бегълците и данъчни облекчения за компаниите, които ги наемат, съобщи БиБиСи.

Юн, който е консерватор, възприе по-твърд подход към Северна Корея и към външната политика като цяло в сравнение с предшественика си Мун Дже-Ин. Той подкрепя санкциите срещу режима на Ким Чен Ун и обеща да разработи технология за нанасяне на превантивен удар по Северна Корея, ако Пхенян се опита да нападне Сеул.

Напрежението нараства още и още между двете съседни страни, които практически са във война, защото мирен договор така и не е подписан след края на конфликта от 1950-1953 г.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун наскоро заклейми Сеул като "враг номер едно" - драматичен обрат в сравнение с 6 години по-рано, когато се срещна официално с тогавашния южнокорейски лидер Мун Дже-Ин.

Напоследък двете страни започнаха да пускат пропагандни балони по граничните си градове, като тези от Севера съдържаха боклуци и паразити. А по-рано през юни Пхенян заяви, че е изстрелял тестово усъвършенствана ракета с ядрена бойна глава.