Северна Македония резервира мощности от гръцкия LNG Александруполис

Плаващият терминал в момента е в процес на изграждане

Новини
16:04 - 16 Февруари 2022
2847
Северна Македония резервира мощности от гръцкия LNG Александруполис

Правителството на Северна Македония обяви, че е започнало процес за резервиране на мощности за втечнен природен газ (LNG) на плаващия терминал в гръцкия Александруполис, който в момента е в процес на изграждане, съобщава SeeNews.

Инвестицията ще доведе до откриването на втори маршрут за доставки на втечнен природен газ за страната, се казва в изявление на правителството. В момента Северна Македония получава газ от Русия по газопровода "Турски поток" през България.

През 2021 година държавната компания в Северна Македония National Energy Resources (NER) и компанията за производство на електроенергия ESM подписаха меморандум за сътрудничество за инвестиране в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ и електроцентрала, работеща с газ в Александруполис.

Северна Македония планира да инвестира над €380 милиона в 25% дял в планираната електроцентрала от 800 MW и €370 милиона в 10% дял от LNG терминала, заяви миналата година бившият премиер на страната Зоран Заев.

Миналия юли правителствата на Северна Македония и Гърция подписаха споразумение за изграждането на трансграничен интерконектор за природен газ на стойност €100 милиона.

Процесът на реализиране на международни инвестиции е първата стъпка към реализирането на стратегическите цели за енергийна независимост, сигурност и безопасност, както и за фокусиране върху алтернативни източници на газ, реши на правителството на Република Северна Македония.

Това е първа стъпка към реализирането на стратегическите цели за енергийна независимост, сигурност и безопасност и фокусиране и върху алтернативни източници на газ.

Реализацията на тази инвестицията ще означава откриване на втори маршрут, т.е. доставка към Република Северна Македония на втечнен газ от други страни, което е потенциално увеличаване на капацитета за доставка на газ в страната, ще се отрази на либерализацията на пазара, а оттам и на конкурентоспособността на цените, трърди правителството.

Освен надеждното и дългосрочно снабдяване с втечнен природен газ за гражданите, се очаква и увеличаване на инвестициите в газификация.

Предвид настоящата енергийна криза в Европа и в страната, това е конкретна стъпка, която трябва да даде резултат за стабилизиране на енергийните доставки в Република Северна Македония.

Терминалът за втечнен природен газ в Александруполис, който се очаква да влезе в експлоатация в началото на 2023 година, включва плаващ блок за съхранение и регазификация на LNG, който ще бъде нов, независим енергиен портал за пазарите на Югоизточна и Централна Европа.

Станцията ще има капацитет за съхранение на LNG от 170 000 кубически метра и капацитет за доставка на природен газ, който ще надвишава 5,5 милиарда кубични метра годишно.