Сфинксът е свързан с Космоса

Нови снимки доказват, че не е направен случайно

Мистика
17:07 - 30 Март 2020
6993
Сфинксът е свързан с Космоса

В Египет археолозите решиха да докажат, че Сфинксът в Гиза не е построен произволно, а в строга ориентация с траекторията на слънцето. Екипът, воден от д-р Заха Хавас, прави снимки на пролетното равноденствие и на тяхна база смята, че тази теза е доказана.

Големият сфинкс, разположен на западния бряг на река Нил в Гиза, е изправен пред изгряващото слънце. Независимо от символа и всички значения на това положение, се смята, че в древни времена огромната статуя на лъв с човешко лице е направена просто като монумент на фараона Хефрен, син на Хеопс.

Доктор Хавас и неговият екип монтирали камерата на изток, така че обективът да е обърнат към лицето на Сфинкса. Снимките са направени по време на пролетното равноденствие, когато нощта е равна на деня - 21 и 22 март. Подобно астрономическо явление се наблюдава и през есента - 21 и 22 септември.

Снимките запечатват как Слънцето залязва директно над дясното рамо на Сфинкса, като се образува вдлъбнатина с правилната геометрична форма. Хавас счита това за важен астрономически и религиозен белег. Според него има още един астрономически феномен, още по-ярко доказващ, че Сфинксът не е случайно направен.

Феноменът може да се наблюдава на 21-22 юни, когато по време на слънцестоенето Слънцето залязва в права линия точно между пирамидите на Хеопс и Хефрен. През 2018 г. в списането Journal of Ancient Egyptian Architecture е публикувано проучване на инженера Глен Даш, който твърди, че подравняването на Слънцето между пирамидите в дните на слънцестоенето е почти идеално.

Заха Хавас заявява, че „феноменът“, записан от камерата при тазж.годишното пролетно равноденствие, е доказателство за грешката на теорията за случайната конструкция на Сфинкса. Според него залезът между пирамидите на Хеопс и Хафрен е бил свещен, особено когато се има предвид, че в Древен Египет е съществувал култ към Слънцето. Това показва, че древните египтяни наистина биха могли да имат религиозна причина за създаването на Сфинкса и това предполага астрономическа връзка между Слънцето и този паметник.

Смята се, че сфинксът в Гиза е построен преди около 4500 години за фараона Хефрен. Д-р Хавас добавя, че теорията за астрономическата връзка между Сфинкса и Слънцето потвърждава предположението за огромното научно превъзходство на древните египтяни в сравнение с други народи от този период.