Сглобка, ротация и демонтаж се състезават за дума на годината

Актуални новини
11:48 - 09 Януари 2024
1053
Сглобка, ротация и демонтаж се състезават за дума на годината

Започва надпреварата за "Дума на годината". До 12 януари се събират предложения във Фейсбук страницата на платформата "Как се пише". След това жури ще определи първите 10 думи и изрази. От 15 до 20 януари на сайта на кампанията хората ще имат възможност да гласуват в анкета за 3-те думи/изрази на годината.

"Хората започнаха да очакват тази кампания. За да бъде тя обективна, е добре да се включат и максимален брой хора", каза пред БНР Доротея Николова, която е част от платформата, а освен това има опит като учител по български език и литература.

За едно общество е важно да има подобно огледало, смята д-р Павлина Върбанова, основател на платформата "Как се пише". По думите й трябва да се вгледаме в думите на годината и да се опитаме да ги анализираме. Тя добави обаче, че трябва да помислим и какво казват отсъстващите думи, като например "домашно насилие" и "Ивицата Газа". 

Засега най-често предлаганите думи към платформата "Как се пише" са сглобка, ротация, дерогация, демонтаж, времеубежище, изкуствен интелект. Първата предложена дума беше "флекс" и тя отново е свързана с демонтажа на Паметника на Съветската армия, посочи Николова.  

Думи, които са по-странни, по-особени и впечатляващи, имат по-големи шансове да станат думи на годината, отбеляза д-р Върбанова. Според нея в думите "домашно насилие" няма нещо интересно и запомнящо се, така че да впечатлят хората. "Хубаво е да направим опит и да си помислим добре кои са важните неща, преминали през нас, не само тези, които са много ярки или са някакъв каламбур или засягат обществения и политически живот.

Наблюдението потвърждава и тази година, че хората предимно номинират неща, свързани с политиката и обществените ни взаимоотношения",

добави Доротея Николова. Свикваме с новините за войната, те стават част от нашето ежедневие, колкото и да са ужасни, коментира тя и отбеляза, че част от предложенията са с думите "война" и "Украйна". 

А присъствието на "Времеубежище" в предложенията показва, че българите сме способни да се зарадваме на успеха на наш сънародник. Не съм подозирала, че думата ще се появи сред предложенията, изтъкна д-р Върбанова. "Тази година ще се опитаме да стигнем до повече млади хора чрез влиятелни личности в социалните мрежи. Това е една от новостите на тазгодишната кампания", коментира още тя.