Шахмат: 105 депутати гласуваха оттеглянето на Пламен Николов, не се прие

Политика
09:31 - 12 Август 2021 (обновена)
6852
Шахмат: 105 депутати гласуваха оттеглянето на Пламен Николов, не се прие

105 депутати гласуваха за оттеглянето на проектопремиера Пламен Николов от ИТН в последния момент преди вота за кабинет в пленарната зала. Въпреки че системата на гласуване изписа ясно в зелено, че проекторешението за приключване на процедурата по първия проучвателен мандат, даден от президента Румен Радев, председателстващият заседанието Кристиан Вигенин обяви, че кворум няма. ГЕРБ-СДС и ИТН не дадоха глас, но ДБ, БСП, ДПС и ИБГНИ бяха единодушно "за". 

"Няма как, трябва да са гласували поне 121 народни представители", каза той от президиума и внесе смут в залата, тъй като броят на регистриралите се за старта на заседанието бе 165 депутати, т.е. технически кворум има. 

Заради напрежението се наложи Вигенин да даде 15-минутна почивка, след което вероятно законотворците отново ще гласуват проекторешението. 

Преди това от ГЕРБ направиха предложение за редакция така, че да се гласува не за оттеглянето на Пламен Николов, а по същество да се натиснат бутоните "за", "против" или "въздържал се" за името му като кандидат за премиер, но Вигенин не го прие. 

Депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син коментира с насмешка ситуацията: Обстановката в резюме: кандидатът за премиер отказва да прави правителство, председателката на парламента отказва да води заседанието на парламента... В селото на въртоглавите всеки ден е панаир!"

Снимка: Агнес Методиева