Шампиони: Всеки българин изпил по 8 0 литра бира през 2022-ра

8 литра на седмица се леят в домакинство от април до септември

Любопитно
17:25 - 23 Август 2023
3409
Шампиони: Всеки българин изпил по 80 литра бира през 2022-ра

Бирата отново е царица сред бутилираните напитки и това лято, сочат данните от проучване на Съюза на пивоварите. Всеки втори българин над 18 години пие бира минимум веднъж седмично, а всеки четвърти счита, че пивото е модерно питие, като умерената му консумация е здравословна.

При активните потребители това мнение се споделя от всеки трети. 64% от тях твърдят, че бирата е подходящата за тях напитка.

Консумацията на пенливата напитка на глава от населението в България е 80 литра миналата година, от които 1 литър е безалкохолна бира.

По данни на НСИ в типичния бирен сезон между месеците април и септември потреблението на бира от домакинствата у нас е от 7 до 8 литра. Най-често към халбите посягат мъжете и жените на възраст между 40 и 49 години.

Съвременното производство на бира се базира както на традицията с натурални съставки – малц, хмел, вода и пивоварни дрожди, така и на съвременните достижения на науката. Този подход спомага не само за разнообразието от хиляди марки бири, но и за все по-целенасоченото създаване на специални безглутенови бири, пиво с високо съдържание на антиоксиданти, витамини и други полезни вещества.

По-възрастните припомнят, че в края на 80-те години българските учени разработват за масова консумация диетично и диабетично пиво, както и бири със специална българска билкова настойка и минерални води.

През последните пет години има над 200 научни публикации за положителния ефект от умерената консумация на бира. Науката разполага с доказателства от голям брой медицински проучвания и клинични изпитвания в тази посока. Така например се натрупват данни, че общото съдържание на полифеноли в пивото варира от 12 до 52 мг на 100 мл.

Учените са категорични, че тези съединения имат антиоксидантно действие – неутрализират свободните радикали, забавят стареенето на клетките, оказват благотворно въздействие върху кожата, подобряват метаболизма.

За разлика от потребителите в някои западноевропейски страни българите не предпочитат бирата с висок алкохолен градус. У нас пивото е социално питие, консумира се за удоволствие, за контакти с други хора и почти винаги с мезе.

Според редица лекари, за да бъдат намалени негативните ефекти от прекомерната консумация на бира, се оформя и друг тренд в научноприложните предизвикателства - търсене на все повече технологични решения за създаване на пиво с нискоалкохолно и безалкохолно съдържание.