Шаран и пакетче пуканки

Коментар
15:33 - 06 Декември 2021
7225
Шаран и пакетче пуканки

На днешния ден през 1945 година в САЩ е патентована микровълновата фурна. Нова ера за живота, който вече пести време от всичко. Днес обичаме бързо, бързо се сърдим и бързо се отегчаваме – точно като храната, която приготвяме в уред за светкавично приготвяне на замразени ястия.

Улесненията се превръщат в средство да се глезим повече и повече, като задоволяваме прагматичните си прищевки по всеки възможен начин.

За кратък период изобретението от големината на хладилник стана толкова компактно, че почти няма дом, в който да липсва. Предлага се с грил, с всякакви други екстри, в настолен вариант, във вариант за вграждане… Колкото по-скъп е уредът, толкова по-добре. Нека да има, както казва народната мъдрост. Тя се отнася и до автомобилите, които управляваме, и до телевизорите, от чиито екрани гледаме любимите си сериали, и до телефоните, през които осъществяваме връзка с останалите бързащи хора.

Но днес е и Никулден. Голям празник, почитан от всички български семейства. Свети Никола носи първия сняг, който пада от дългата му брада, за да покрие с белотата си калните улици на града след отиващата си есен. На 6-и декември украсяваме коледните дървета вкъщи и цялото семейство се събира около масата, за да похапне риба. Шаранът е предпочитан заради многото люспи, с които е покрит – те са символ за пари и благополучие.

Въпреки американското изобретение, за приготвянето на рибата заложете на обикновената готварска печка. Ястието може да се сготви значително по-бавно, но вкусът е гарантиран. А тъй като е прието трапезата да не се вдига след вечеря, хвърлете в микровълновата едно пакетче пуканки. Нека да има. Така удоволствието със сигурност ще е пълно.

Текстът е на поета Добромир Банев специално за Lupa.bg