Шаренкова и Заимов се сблъскаха пред паметника на съветската армия

Политика
18:35 - 03 Октомври 2021
8003
Шаренкова и Заимов се сблъскаха пред паметника на съветската армия

Светлана Шаренкова и Мартин Заимов сблъскаха позициите си по повод паметника на съветската армия в София, като застанаха един срещу друг и то пред спорния монумент. Макар че защитават абсолютно противоположни позиции банкерът с десни политически възгледи и председателят на Форум „България – Русия“, която гравитира към левицата, Светлана Шаренкова проведоха толерантен дебат, без взаимни нападки, пред камерата на предаването "На фокус с Лора Крумова" по Нова телевизия.

Повод за сблъсъка стана факта, че преди дни Мартин Заимов се опита да заличи със спрей буквите на паметника.

Според него е крайно време да бъде "изчистен този позорен и фалшив надпис", а монументът да бъде демонтиран и преместен на друго място. "Арестуваха ме по член в Наказателния кодекс, непроменен от комунистическия период. Днешната ни съдебната практика разглежда подобни действия като „изразяване на политическо мнение“ т.е. задържането ми беше безпредметно", коментира Мартин Заимов, който е внук на антифашиста ген. Владимир Заимов - герой на СССР, осъден и разстрелян от царското правителство като съветски шпионин. 

Мартин Заимов обясни, че целта му е била да даде тласък на обществения дебат за демонтирането на паметника. "Във всички бивши комунистически страни с изключение на България тези паметници вече са преместени на по-подходящо място - във Военно гробище, например, както в Естония. Или най-малко - както в Будапеща, например, посланието им бе напълно променено и очовечено", настоя финансистът.

Преди дни той обясни, че съпротивата на дядо му Владимир Заимов е била срещу губещата ни позиция във войната, довела по-късно до съветска окупация. "Единствената информация, която е предоставил на съветското посолство в София, е била свързана с дислокацията на германски войски в България с надеждата да предотврати очакваната от него пагубна окупация", коментира Мартин Заимов. И поясни, че дядо му е сътрудничил на руснаците, за да попречи на идването им в България като окупатори.

Според Мартин Заимов този монумент е символ на насилие и той не е съгласен да бъде определян като паметник.

Светлана Шаренкова обаче му опонира и заяви, че това е паметник и трябва да има закон за опазване на българските паметници. "Когато се посяга на паметник, това се нарича вандализъм”, заяви тя.

„Има писма от водещи български институции, които недвусмислено казват, че това не е паметник. Според мен това е символ на насилието и окупацията”, опонира Заимов и отрече действията му да са предизборни.

„Това е паметник на съветската армия, освободителка на Европа и света от нацизма, от кафявата чума”, е мнението на председателката на Форум "България-Русия".

Преди време Светлана Шаренкова заяви, че са жалки опитите да се изтрие от паметта на човечеството ролята на Съветски съюз и Червената армия в съюз със САЩ, Англия, Франция за победата над фашизма. СССР даде над 27 милиона свидни жертви, преживя години на лишения и разруха, а после без чужда помощ извървя епопеята на трудно, но героично следвоенно възстановяване. Тези истини се знаят и помнят, смята издателката.

По думите й паметникът е държавна собственост, но е и важна част от междудържавните отношения между България и Русия – страна, с която ни свързва вековна дружба, обща религия, писменост, славяно-православен цивилизационен модел, човешки и духовни контакти.