Шеф на „Кинтекс” влиза в ДКК

Икономика
14:27 - 21 Октомври 2021
2748
Шеф на „Кинтекс” влиза в ДКК

Държавна консолидационна компания (ДКК) - една от най-критикуваните за липсата на прозрачност и ефективност държавни структури у нас, се е обзавела с шестима директори. Това става ясно от съобщение на компанията по повод назначаването на двама нови членове в борда на директорите след проведен конкурс от Министерството на икономиката.

Новите членове на директорския борд са Александър Михайлов и Чавдар Христозов. Първият е с опит в управлението на дружества от военно-промишления комплекс, сред които и "Кинтекс", а вторият - през последните седем години е бил търговско аташе в посолството ни в Москва.

Двамата се присъединяват към назначените в последните дни на правителството на Бойко Борисов членове в директорския борд Радостин Вазов, Рая Каназирева и Диляна Софиянска. Шестият член на съвета на директорите Ваня Караганева, назначена през септмеври 2021 г. като независим представител, вече е от квотата на държавата след конкурса на министерството.

Държавният холдинг още от създаването си по времето на първото правителство на Бойко Борисов предизвиква спорове и скандали за същността на своето съществуване, както и за липсата на прозрачност какво се случва с държавните активи в него. Под неговата шапка са десетина държавни дружества със сериозни активи, сред които са ВМЗ Сопот, Кинтекс, „НИТИ“, „Авионамс“, „Еко Антрацит“, ЕлБи Булгарикум.

Бившият служебен министър Кирил Петков и сегашен лидер на "Продължаваме промяната" неколкоратно обяви, че тази структура не трябва да съществува и я нарече "холдингов чадър" и "черната кутия на ГЕРБ".

Той дори се опита да извади от нея печално известното дружество "Монтажи" - пример за това как налети от държавата стотици милиони се харчат безотчетно и без никакви правила. През 2018 г. чрез ДКК "Монтажи" получи над 600 млн. лв. за ремонт на язовири и дълго време бе пълна мъгла как се харчат тези пари. Проверките на Петков показаха, че три години по-късно едва десетина водоема са ремонтирани по документи, като половината са празни и нямат разрешения за строеж.

Не е ясно обаче докъде е стигнал процесът по преминаване на дружеството директно под управлението на МИ. От сайтът на ДКК (който съществува едва от четири месеца) става ясно, че "Монтажи" все още е част от холдинга.

През август Петков успя да уволни дългогодишният изпълнителен директор на ДКК Ясен Спасов. На негово място в директорския борд министърът вкара Анастас Гогов, който се очакваше да стане и новият изпълнителен директор на холдинга. Това обаче не се случи. Изненадващо Гогов е бил отстранен от поста на 28 септември, информира Медиапул. Това се случва дни след като Кирил Петков напусна кабинета и за служебен икономически министър бе назначена Даниела Везиева.

Поста си в директорския борд е освободил и вторият назначен от Кирил Петков. Това е Валери Белчев, който стана служебен финансов министър на мястото на влезлия в политиката Асен Василев.

С голям интерес се очаква одита на Сметната палата в ДКК. Наскоро палатата обяви в друг свой доклад, че принципалът - министърът на икономиката, на практика няма никакъв контрол върху държавните дружества под шапката на ДКК. Освен това тези дъщерни дружества, някои от които със сериозни продажби и печалби, са освободени от внасянето на дивидент за държавата.