Шеф на ДКЦ пред Lupa.bg: Работим по 8 часа без пари

Здраве
20:00 - 25 Ноември 2020
6113
Шеф на ДКЦ пред Lupa.bg: Работим по 8 часа без пари

Ние сме на второ място по смъртност по отношение на коронавируса, тъй като пропуснахме златни възможности да предотвратим леталния изход на голяма част от пациентите. Не направихме нужната организация за диагностицирането и лечението на болните от COVID-19. Това заяви пред Lupa.bg д-р Галинка Павлова, директор на ДКЦ 5 „Света Екатерина“ във Варна по повод водещото място на България по смъртност.  


„Липсата на организация, невъвеждането на иновативните методи за дистанционно проследяване на здравословното състояние на пациентите на домашно лечение, извършването на безсмислени действия по отношение на обслужването на пациентите в резултат на противоречащи се заповеди, липсата на ясни правила за движението на болните към ковид зоните в ДКЦ-тата, липсата на правила за това кой и как финансира тези зони“, изброи причините за многото загинали хора в битката с коронавируса д-р Павлова.

Тя увери, че в момента медиците от ДКЦ, което управлява, лекуват без заплащане за труда им. „Предстоеше да подпишем анекс, в който е записано, че ще бъде заплатена за ковид зоните сумата от 30 000 лв., но само при следното условие: работа всеки ден, т.е и събота и неделя, при продължителност не по-малко от 8 часа. Сами разбирате, че това са неизпълними условия, защото работят малкото останали здрави специалисти. Все още лечебните заведения не са получили финансиране“, обясни  д-р Павлова.

„След 8 месеца признаха, че общопрактикуващите лекари са медици от първа линия. Такова признание за специалистите обаче няма. За Варна, града в който работя, пулмолозите, отоларинголози, рентегенолозите са изключително натоварени и работят почти изцяло с пациенти с ковид оплаквания. При това пациентите масово нарушават карантината, движат се непрекъснато и навсякъде, посещават специалистите, водени от страха за продължителното протичане на заболяването. В града са останали не повече от 4-5 пулмолози, останалите са болни, а и колегите са в напреднала възраст. В нашето лечебно заведение лекарите не са спрели да преглеждат не само пациенти с предварително записани часове, но и такива без час. През кабинета преминават по 40-50 болни със симптоми на Ковид, а често и с доказан PSR тест. Но техният труд не е признат от управляващите за такъв на „първа линия“. Общопрактикуващите лекари с право предстои да получава допълнително 1000 лв., но за тези специалисти не се предвижда стимулиране. Това е възмутително. За пореден път сме свидетели на противопоставяне в съсловието и прилагане на принципа „разделяй и владей“, посочи управителят на ДКЦ 5.

„На заседание на Областния оперативен щаб съм предлагала, с цел създаване на по-ефективна организация на дейността на извънболничната помощ, във Варна да има 3 консултативно-кординационни центрове. Дейността в тях следва да включва: 1. Изработване на бързи антигенни тестове. В случай, че са положителни и има симптоми не се налага изработване на PSR и да се дават грешни пари. Ако тестът е отрицателен, но има симптоматика, тогава следва да се направи PSR. Но за целта е необходимо нормативно да се признаят бързите тестове. 2. В лекарския
кабинет освен клиничен преглед ще се измерва кислорода в кръвта, пулса, температура... В случай, че състоянието на пациент позволява домашно лечение, същият се насочва към проследяване от общопрактикуващ лекар. 3. Ако има пациенти на домашно лечение, състоянието на които изисква да бъде по-стриктно проследявано, същите се включват чрез метода на телемедицината за дистанционно наблюдение. Това можеше да стане с помощта на апарат записващ пулс, температура, ЕКГ, сатурация. Когато стойностите достигнат определени критични нива, светва жълта светлина в координационния център и се прави връзка с пациента. При влошаване на показателите и поява на червена светлина, адресът на пациента веднага се насочва към Спешна помощ, за да се транспортира към болница, където вече е уговорен приема. Този иновативен метод се прилага в Германия, Италия, Полша.

4. В европейските страни се провежда и домашно амбулаторно лечение, за пациентите на които са необходими венозни вливания. Можеше в летните месеци да се създаде тази организация – пациентът отива в определените часове за венозно приложение на медикаментите. За съжаление пропуснахме всякакви възможности за подобряване на организацията и функционалността на извънболничната помощ. Можехме да настояваме за финансиране от европейските средства за борбата с Ковид, но не го направиха управляващите. Днес пациентите са
объркани и стресирани поради липса на алгоритми за тяхното движение в здравната система – това засилва усещането за хаос и отчаяние“, обясни д-р Павлова.