Шефът на АИКБ: Токът в България е 4 пъти по-скъп от този в Северна Европа

Новини
18:29 - 18 Септември 2024
1036
Шефът на АИКБ: Токът в България е 4 пъти по-скъп от този в Северна Европа

Експерт блесна с гневен коментар по злободневна тема – изплащане на компенсации на бизнеса за цената на тока от страна на държавата.

Според Васил Велев обаче това не е държавна помощ, а възстановяване на част от надвзетото, и то не е на калпак, а на мегават часа.

Това означава, че при цени над 180 лева за мегават час, ще се възстановява на бизнеса това, което е надвзето, тоест ще се приспадне някакъв таван на цената. Къде е 180 лева, след като навсякъде бита се снабдява при цена 128 лева, не 180 таван, а 128, започна по бТВ председателят на АИКБ.

Това е регулирана цена, при това и тези, които имат финансови затруднения, тези които са заможни, също ще са на тази субсидирана цена.

Всъщност, ако някаква цена е субсидирана, това е тази за домакинствата.

180 лева не е субсидирана, допълни той.

Прогнозната цена на пазара на КЕВР за периода бе 173 лева. За първото полугодие имаме цена средно 150 лева за месец, юли тя скочи на 267, но това не е в цяла Европа. Това е в Източна и Югоизточна Европа. Разликата във високите цени там е в пъти, защото има очевидно в нашия регион недостиг на енергия от една страна, а от друга страна има недостатъчно свързаност на пазарите, каза още Велев.

Би трябвало цената в цяла Европа да е приблизително еднаква, а тя е в пъти различна. Ние имаме два пъти по-висока цена от Франция средносрочно, не за отделен ден, и три-четири пъти по-висока, отколкото е в Северна Европа. Как може да се конкурираме при това положение, пита Велев.