Шефът на Кристиян Хакера се оказа в Канада

Крими
11:31 - 24 Юли 2019
5002
Шефът на Кристиян Хакера се оказа в Канада

Собственикът на „ТАД Груп“ - Иван Тодоров, работодател на Кристиян Бойков – Хакера, се оказа в Канада в пика на сканадала около източването на данните на милиони българи от НАП.

„41-годишният варненец не се крие, на форум на верига ресторанти е и най-вероятно ще се върне към края на седмицата. Пътуването е планирано”, подчерта адвокат Георги Стефанов, защитник на Кристиян, по повод твърденията, че Тодоров избягал зад граница.

Шефът на Кристиян държи правата на веригата SUBWAY в България. Роденият на 13 октомври 1978-а компютърен спец отваря първия си ресторант през 2008 г. Шест месеца по-късно е назначен и за агент бизнес развитие на SUBWAY у нас. Под неговото ръководство към момента са открити общо 40 ресторанта в страната, 24 от които са негова собственост.

Lupa.bg първо съобщи, че се очаква арестът на Иван Тодоров по обвинение в кибершпионаж и кражба на лични данни. Един от шефовете на „ТАД Груп” вече е зад решетките – след спецоперацията на ГДБОП от вчера в софийския офис на фирмата, продължила до 23,00 ч., зад решетките попадна търговският директор Георги Янков, който се очаква да бъде разпитан днес. Към момента не е ясно дали ще бъде освободен или ще му бъде повдигнато обвинение.

От прокуратурата вчера съобщиха, че 20-годишният хакер Кристиян Бойков не е действал сам. Държавното обвинение обясни, че пловдивчанинът е търсил информация за министър-председателя Бойко Борисов, за главния прокурор Сотир Цацаров, за народния представител Делян Пеевски и за европейския депутат Емил Радев.

„Вероятно компютърът на младежа още не отключен”, предполага Стефанов. Той определя изявленията на прокуратурата като „волни“ и твърди, че ако има извлечени данни от лаптопите, това е незаконно, защото това трябва да стане в присъствието на собственика и неговия адвокат.

„Ако нещо е изтеглено, то е възможно и да бъде внесено. Възможно е тези данни да са записани на компютъра, след като той е бил иззет“, уточни адвокатът. Според него случващото се е удар от конкуренцията, защото нито Бойков, нито дружеството, нито адвокатите му се занимавали с политика.