Бомба в Lupa.bg: Кристиян Бойков разследван за срива на Търговския регистър

На 10 август 2018-а гражданите, фирмите и администрацията останаха без достъп до важна база данни, до момента виновни няма

Крими
11:20 - 23 Юли 2019
10149
Бомба в Lupa.bg: Кристиян Бойков разследван за срива на Търговския регистър

Компютърният спец Кристиян Бойков е разследван, освен за хакването на НАП, и за безпрецедентния срив на Търговския регистър през август 2018-а. Сензацията сподели само пред Lupa.bg криминалист от спецслужба, ангажирана с продължаващото по случая разследване.

„Кристиян Бойков, който някои побързаха да определят като „бял хакер”, влезе в полезрението ни още тогава. Сега, след случилото се с Националната агенция за приходите и излезлите наяве данни за неговата дейност, започваме по-усилено да работим по версията, че 20-годишният хакер има пръст в ужаса, който се разигра на 10 август 2018 г.”, обясни информаторът ни, настоял за анонимност.

Какво се случи?

На 10 август миналата година Търговският регистър в България беше напълно блокиран, създавайки безпрецедентен хаос. Гражданите, фирмите и администрацията останаха без достъп до важна база данни. Несигурността подхранваше страховете от злоупотреби и кошмарни сценарии.

Става дума за цялата база данни за търговците в България и за юридическите лица с нестопанска цел, която трябва да е на разположение и във връзка с европейски ангажименти на държавата.

Това е като да изчезне самоличността на някой гражданин – той става „Господин никой”.

Може да си купи салам, но не може да изтегли пари от банковата си сметка или да ги внесе, не може да се легитимира като шофьор, не може да подаде каквото и да е заявление до администрацията, да заведе дело, да встъпи в брак и прочие.

Същото важи в много по-голяма степен и за фирмите, чиито представители не държат непрекъснато в задния си джоб удостоверение за актуално състояние. Ежедневните проблеми за бизнеса на практика са безброй. Така, към момента на хакерската атака, не бе възможно да се регистрира нова фирма, нито да се впишат промени в действащите дружества.

Това, от една страна, блокира целия оборот, защото, ако не можеш да се легитимираш, не можеш да сключваш и сделки, което е задължително поне за сделките пред нотариус и желателно за другите с оглед избягване на излишен риск. Управителят на дадено дружество пък не може да предприеме действия пред администрацията, банките, съдебната власт, съдебни изпълнители, нотариуси и други, без да се легитимира.

Това пък дава широко поле за измами, защото, ако, да речем, конкретна фирма е сменила управителя си, но не е вписала това обстоятелство, досегашният управител може напълно законно да извършва всякакви действия - например с традиционните партньори на дружеството, които му имат доверие.

Бизнесът бе поставен и пред друго препятствие - не може да тегли пари от собствените си сметки в банката – било за разплащане, за заплати и осигуровки, нито да захранва сметки, а ненавременните плащания водят до лихви, обезщетения, пропуснати ползи и т.н.

До този момент, близо година след срива на Търговския регистър, властта мълчи за причините на краха, нито за техния поръчител и автор. Сега обаче става ясно, че е възможно именно Кристиян Хакера да стои зад атаката, довела държавата до пълен блокаж.

По-рано днес се оказа, че пловдивчанинът сам е изпратил писмото до медиите на 16 юли след изтичането на данните от НАП свободно в интернет. В текста пише, че анонимен руснак със съпруга у нас бил автор на пробива, съобщиха от прокуратурата.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев пък съобщи, че се работи  по версията, че фирмата, в която Кристиян Бойков е нает, се занимава с киберрекет. „Става въпрос за проникване в системите за сигурност на различни компании, които по-късно да се привлекат за клиенти”, обяви сензационно Иван Гешев по повод хакерската атака срещу НАП. И добави, че има връзка между нея и политическите реакции след пробива.

„Това е координирана атака срещу страната. Въпрос на доказване”, коментира прокурор №2.

Според него се разчита на това, че компютрите, иззети от Бойков, са тежко криптиране и се твърди, че ще трябват десетилетия, за да бъдат декриптирани. „Благодарение на работата на компетентните органи успяхме да отворим един от компютрите за 10 дни. Това, което видяхме, е една милионна от всичко, но тя е чудовищна”, каза още Гешев. Има нерегламентиран достъп до 106 бази данни.

„Това е обществено мероприятие. Има опит за хакване върху сайтове, свързани с тези бази данни - на търговски организации, на застрахователни дружество. Това не е бяло хакерство“, коментира още обвинителят.

„Търсено е ЕГН-то на премиера Бойко Борисов, на депутата Делян Пеевски, на главния прокурор Сотир Цацаров, на евродепутата Емил Радев. Това е в един файл с име „Бивол”. Търсени са и личните данни в Онкодиспансера в Бургас“, разкри още Гешев.

Според Гешев Бойков е съчетавал киберрекет с политически дейности. "Той е маша за постигането на определени цели. Неслучайно шефът му седеше до него постоянно. Това момче трябва да седне само на тъмно, да обмисли постъпките си и да реши дали ще работи по закона, или ще понесе отговорност за действията си", коментира номинираният за главен прокурор. Зад действията на Бойков според него стои политическа цел, изпълнявана от хора в кръга „Прокопиев”.