Шефът на МААЕ призова за зона за безопасност около Запорожката АЕЦ

Украйна
16:52 - 09 Март 2023
1626
Шефът на МААЕ призова за зона за безопасност около Запорожката АЕЦ

Ръководителят на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси призова отново за защитна зона около контролираната от Русия АЕЦ Запорожие, съобщава Ройтерс.

Всеки път хвърляме зарове. И ако позволим това да продължава отново и отново, един ден късметът ни ще изчезне, заяви той пред Съвета на управителите на МААЕ.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа загуби последния си външен електропровод рано тази сутрин след ракетни удари над Украйна. Сега централата работи с аварийни дизелови генератори, последна линия на защита, за да поддържа охлаждането на горивото на реактора и да предотврати потенциално катастрофално разтопяване.

Както и при предишните атаки, Русия и Украйна се обвиниха взаимно. Гроси се опитва да накара двете страни да сключат сделка, в която да се ангажират да не стрелят по или от завода и тежките оръжия да бъдат премахнати.

По думите на Гроси за шести път ядрената централа губи мощност и е принудена да работи на авариен режим. Той отправи апел към всички страни да се ангажират да опазват безопасността и сигурността на централата.

Шефът на МААЕ бе категоричен, че трябва да се действа бързо.