Шефът на НОЩ се ваксинира пръв

Общество
17:15 - 23 Декември 2020
5402
Шефът на НОЩ се ваксинира пръв

Началникът на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски ще се ваксинира сред първите с пилотната партида на "Пфайзер" още на 27 декември. Същото планира да направи и здравният министър проф. Костадин Ангелов, научи Lupa.bg. По наша информация двамата, заедно с техни колеги от Александровска болница и Инфекциозна болница, както и служители в Националната референтна лаборатория, ще са първите ползватели на ваксината, като събитието се очаква да бъде публично и излъчено в ефир. 

100 са дозите, които проф. Мутафчийски е договорил само за ВМА, което означава, че едва 50 медици от управляваната от него болница ще имат достъп до първия транш. Очаква се в първите дни на януари в страната ни да пристигнат още 10000, но и те ще бъдат разпределени за медиците, борещи се на първа линия с COVID-19. След тях идва ред на социалните работници, което по данни спрямо Националния ваксинационен план, се очаква да настъпи към края на януари, вероятно началото на февруари. Масовата ваксинация не се очаква преди март, уточняват нашите източници. 

Иначе в средата на първия месец от бленуваната 2021-а има данни да завърши и голямото клинично проучване за ползите от препарата срещу чревни паразити "Ивермектин", с който в момента се лекуват около 100 души в страната. Медикаментът вече се нареди сред ремдезивира и някои антибиотици в световните журнали, а за него и Израел, и САЩ твърдят, че има най-голяма полза при ранно приложение. ВМА и "Пирогов" са водещите болници, които наблюдават реакциите след лечението с него у нас.