Шефът на обществените поръчки в Пловдив ще цака 1680 лв. глоба от джоба си

Тодор Тодоров е осъден заради ограничително условие в конкурса за избор на фирми, които да ремонтират колите да администрацията

Общество
21:38 - 28 Юни 2023
2535
Шефът на обществените поръчки в Пловдив ще цака 1680 лв. глоба от джоба си

Шефът на дирекцията за обществените поръчки в община Пловдив Тодор Тодоров е глобен с 1680 лв. заради ограничително условие в конкурса за избор на фирми, които да ремонтират колите да администрацията. Санкцията е наложена от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и вече е потвърдена от Районния съд в Пловдив.

Процедурата е открита през февруари 2021 г. В изискванията към участниците е включено и наличието на база в Пловдив. В АДФИ намират, че това ограничава конкуренцията и елиминира от надпреварата всички участници, които нямат сервизи в града. Съдебният състав е на същото мнение и счита, че така "се нарушават принципите на пропорционалност, конкурентност и равен достъп, които заемат важно място сред защитените от Договора за функционирането на ЕС ценности и интереси".

"Идеята ми беше, че ако сервизната база е в Пловдив, няма да се налага да купуваме винетни стикери за всички МПС-та на общината", обясни пред "24 часа" Тодор Тодоров. Той може да обжалва решението пред Административния съд, но все още не е решил дали да го направи. 

Административно-наказателната отговорност е лична и ако решението влезе в сила, Тодоров ще трябва да плати глобата от джоба си.