Шефът на онкото в Бургас стана ректор на университета

Актуални новини
14:29 - 15 Юни 2023
15560
Шефът на онкото в Бургас стана ректор на университета

Досегашният декан на Медицинския факултет проф. д-р Христо Бозов е избран за ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Той поема поста от проф. д-р Магдалена Миткова, съобщават от висшето учебно заведение.

Сред поставените цели в представена от него програма за управление е създаване на Факултет по фармация и нови актуални специалности, както и откриването на филиал на университета извън Бургас. Работата по Факултета по фармация вече е в ход, а друга цел на проф. Бозов ще бъде и построяването на модерен корпус на територията на кампуса, в който да се помещават новият факултет и специалисти, както и нова библиотека.

Проф. Бозов е представил и стратегия за привличане на повече български и чуждестранни студенти, както и за развитие на научната дейност в посока реализация на науката в практиката, включително и създаване на собствени продукти. Новият ректор има идеи и за стимулиране на студентите да се развиват в академичната среда, както и за привличане на най-изявени учени като преподаватели.

В справката, изпратена за него от университета, се посочва, че проф. Бозов е анестезиолог-реаниматор, с придобити специализации в САЩ и Белгия. Работил е като доктор на подводница във Военноморските сили и е управлявал бившата Военноморска болница във Варна. През 2015 г. получава научната степен професор в катедрата по анестезиология, морска и интензивна медицина към Военноморската академия.

В продължение на пет години проф. Бозов изпълнява длъжността заместник-кмет по здравеопазване и социални дейности на Община Варна. Двукратно е удостояван с нагръден знак „За вярна служба под знамената”, като през 1998 г. получава трета степен, а през 2008 г. - първа.

 
В биографията на проф. Бозов са още позициите председател на Българското научно дружество по обществено здраве, управител на Общинския онкологичен център – Бургас, декан на Факултета по Обществено здраве и здравни грижи в Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, а в последствие и на новосформирания Медицински факултет.