Шефът на Пентагона изненадващо пристигна в Ирак

САЩ
11:24 - 07 Март 2023
1336
Шефът на Пентагона изненадващо пристигна в Ирак

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин направи необявено посещение в Ирак, за да покаже, че Вашингтон е решен да запази военното си присъствие там почти 20 години след водената от САЩ инвазия, свалила Саддам Хюсеин, съобщава "Ройтерс".

Американската инвазия през 2003 г. доведе до смъртта на десетки хиляди иракски цивилни и породи нестабилност, която в крайна сметка проправи пътя за възхода на бойците на "Ислямска държава", след като САЩ изтеглиха силите си през 2011 г.

Остин, най-високопоставеният служител в администрацията на президента Джо Байдън, посещавал Ирак, е последният командващ генерал на американските сили, отишъл в страната след инвазията.

"Тук съм, за да потвърдя отново стратегическото партньорство между САЩ и Ирак, докато вървим към един по-сигурен, стабилен и суверенен Ирак", подчерта той по време на визитата си.

Понастоящем Съединените щати разполагат с 2500 войници в Ирак - и още 900 в Сирия - чиято роля е да съветват и подпомагат местните войски в борбата срещу "Ислямска държава", която през 2014 г. превзе части от територията и на двете страни.

"Това, което иракчаните ще чуят от Остин, е ангажимент за запазване на присъствието на силите ни, но не става въпрос само за военния инструмент. Съединените щати са широко заинтересовани от стратегическо партньорство с правителството на Ирак", посочи висшестоящ служител на отбраната на САЩ, пожелал анонимност.

Въпреки че "Ислямска държава" е далеч от страховитата сила, която беше някога, отделни клетки от нейни бойци продължават да действат в части от Северен Ирак и Североизточна Сирия.

Визитата на Остин има за цел и да подкрепи отпора на иракския премиер Мохамед ал-Судани срещу иранското влияние в страната.

Подкрепяните от Иран милиции в Ирак извършиха няколко ракетни атаки срещу американските сили и тяхното посолство в Багдад. Съединените щати и Иран бяха близо до пълномащабен конфликт през 2020 г., след като американските сили убиха командващия Иранската революционна гвардия генерал Касем Солеймани при нападение с дрон.

"Мисля, че иракските лидери споделят нашия интерес Ирак да не се превърне в плацдарм за конфликт между САЩ и Иран", заяви представител на отбраната.

Остин ще се срещне със Судани, както и с президента на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани, на фона на дългогодишен спор относно бюджетни трансфери и споделяне на приходи от петрол между националното и кюрдското правителство.