Шефът на прокуратурата в Одеса: Колегите ми са на фронта, братята на съпругата ми също

Имаме доказателства за изтезанията от руснаците на свещеника Леонид Болгаров, заяви Сергий Костенко

Украйна
19:41 - 10 Декември 2022
2624
Шефът на прокуратурата в Одеса: Колегите ми са на фронта, братята на съпругата ми също

Тази седмица Русия нанесе поредните си ракетни атаки по енергийната инфраструктура на Украйна. От Европейската комисия вече призовават за създаването на специален трибунал, който да разследва военните престъпления, извършени от руските окупационни войски. Прокуратурата в Украйна води вече над 48 000 производства. Как изглежда войната от първо лице? Отговор дава административният ръководител на прокуратурата в Одеса Сергий Костенко. Той беше гост на международната конференция „Да спрем речта на омразата“.

"Много мои приятели, сътрудници, които работят в прокуратурата в Одеса, в момента са на фронта. Освен това братята на моята съпруга воюват за Украйна и за нашия народ. Безусловно успехите на нашата армия в противодействие на страната агресор влияе върху настроенията на хората. В сравнение с това колко беше празен градът в началото на инвазията, сега вече виждаме коли по улиците, светлина в прозорците на домовете на хората. Доколкото е възможно жителите на Одеса вече се завръщат", разказва Сергий Костенко.

"Ако днес престъпленията, които извършва Русия в Украйна, останат ненаказани, то това представлява заплаха за целия свят. Единственият начин да бъде привлечено към отговорност висшето военно и политическо ръководство на Русия е създаването на Специален военен трибунал по примера на Нюрнбергския процес или на трибунала, създаден за престъпленията в Югославия и Руанда.

"Римският статут също предвижда отговорност за извършваше на престъпления при агресия, но според него, отговорност е възможно да се търси от страните, които са го ратифицирали. Ние разбираме, че Русия никога няма да го ратифицира", посочи магистратът. 

Свещеникът от Одеса Леонид Болгаров е попаднал в руски плен, докато пътувал към Змийския остров. Той разказва ужасяващи неща - как е бил принуждаван да стои коленичил в снега в продължение на два часа през нощта.

"Капеланите, които са били на фронта, там, на Змийския остров, са били трима. Те в действителност са били подложени на мъчения и ние имаме всички доказателства за това, събрани по надлежен ред. Вече има и образувани производства по този случай", обясни Сергий Костенко.