Шефът на "Булгаргаз": Идват 3 американски танкера, стигат ни за годината

От май купуваме руски газ през посредници

Общество
08:42 - 04 Август 2022
3760
Шефът на "Булгаргаз": Идват 3 американски танкера, стигат ни за годината

Три танкера с втечнен газ от Америка ще осигурят достатъчни количества за битовите потребители за тази година, както и половината от клиентите на свободния пазар. Договорът за тях трябва да се подпише до 19 август. В това беше категоричен директорът на "Булгаргаз" Иван Топчийски по БНТ.

Останалите четири танкера са договорени за първите месеци на следващата година. Има резервиран капацитет до края на октомври, работи се за прехвърляне и за ноември и декември. Според Топчийски договорената цена е близка до пазарните, но в момента компаниите, които доставят газ, също гледат своя интерес, а за нас първи приоритет е наличието на газ.

"Има време да се осигурят слотовете за ноември и декември и инфраструктурата за техния пренос от ревитуса. Пътят е установен", успокои шефът на дружеството. Ако танкерите не се доставят, ще се търсят други количества на свободния пазар и като последен вариант, но много малко вероятен, е да се изпълни договорът с "Газпром".

"Не сме спирали кореспонденция с тях, чакаме отговор дали биха гарантирали, че няма да има риск за "Булгаргаз", но не е голяма вероятността", смята Топчийски.

Той потвърди, че от май "Булгаргаз" купува руски газ през посредници, или по-точно - търговци. "Ситуацията беше такава, че от днес за утре се прекратиха доставките и дългосрочните договори, а на спот пазарите е по-скъпо", обясни той защо цената е била по-висока. 

Част от азерския газ, който в момента получаваме, наистина е по-скъп, но това са допълнителни количества, които все пак са на близка до пазарната цена, доптълни още Топчийски.

И увери, че "Булгаргаз" не е на загуба - имаме 6,5 млн. печалба, чисто оперативно дружеството седи добре, но още имаме проблеми със събираемостта, основният длъжник е Топлофикация София.

"За следващия месец се надявам да бъде по-ниска цената, защото има успокоение през последната седмица, но тенденцията няма да е трайно намаление, тепърва ще има недостиг в идването на отоплителния сезон.