Шефът на "Майчин дом": Ваксинирал съм 100 бременни, всички родиха здрави бебета

Здраве
14:50 - 27 Май 2022
3259
Шефът на "Майчин дом": Ваксинирал съм 100 бременни, всички родиха здрави бебета

Ваксинирал съм над 100 бременни жени и нито една от тях не е получила усложнения от имунизацията срещу ковид. Това обяви директорът на най-голямата АГ-болница в страната д-р Иван Костов на видеоконференция със здравните медиатори.

Обратното, инфекцията протича изключително тежко при бременни неваксинирани и често, по думите му, се стига до преждевременни раждания - поставящи в опасност и майката, и бебетата.

„В случая ние имаме една потиснатост на имунитета на майката, което е причина бременните по-лесно да се заразяват със SARS-CoV-2 и заболяването COVID-19 да протича по-тежко“, категоричен е професорът.

Той подчерта, че рискът от хоспитализация при бременните в сравнение с този при жени, които не са бременни, е три пъти по-висок. Същото се отнася и за вероятността от включване на апаратна вентилация.

Данните са предмет на доклада „Бременността, COVID-19 и ваксинопрофилактиката“, изготвен от проф. Костов и почиващ на проведени в САЩ, Израел и Европа проучвания, както и на 400 случая на жени с коронавирусна инфекция, преминали през COVID-отделението на „Майчин дом“. 

Той обясни, че „два пъти по-висок е рискът от преждевременно раждане при пациентки с коронавирусна инфекция, като утежняващи фактори са наднорменото тегло, BMI ˃ 35 (индекс на телесната маса над 35), многоплодна бременност, както и възраст на родилката над 35 години“.

Проф. Костов е категоричен, че навременната ваксинопрофилактика ще спести на жените в репродуктивна възраст, на правещите инвитро процедури, на бременните и кърмещите евентуални здравословни проблеми, вкл. и пост-COVID усложнения. 

„За да е защитена от тежко боледуване, бременната жена не трябва да отлага ваксинацията. Така ще може да изгради нужните ѝ нива на имунитет на възможно най-ранен етап от бременността.

Нашето акушеро-гинекологично общество препоръчва ваксинацията да се проведе след 12-та гестационна седмица, но моята препоръка е всяка бременна жена да се обърне към своя акушер-гинеколог и да не отлага“, даде отговор на въпроса кога е най-подходящият период бременните да се ваксинират срещу COVID-19. 

„До момента съм ваксинирал над 100 жени, чиято бременност проследявам, и които са били в различен етап на бременността. Нито една от тях не е имала каквито и да било усложнения“, обясни още професорът.

„Благодарение на ваксините бременните и кърмачките защитават и децата си. Майките изработват антитела, които предават на плода в утробата трансплацентно или на кърмачетата чрез кърмата“, обясни проф. Костов.

И нарече абсолютно недопустимо при толкова много и надеждни данни от клинични проучвания и метаанализи, при толкова достъпна информация дори една бременна или родилка да загине заради COVID-19. Ние като общество, като държава-членка на ЕС, трябва да направим всичко възможно жените с репродуктивни проблеми, бременните и кърмачките да бъдат информирани и да не се притесняват от ваксинацията. Ваксините могат само да ни предпазят и това трябва да се обяснява постоянно“, аргументира се директорът на „Майчин дом“. 

Проф. Костов припомни и реализираната преди години с Националната мрежа на здравните медиатори съвместна инициатива за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка, посочвайки, че общите усилия на лекари, медиатори, държава и общество за повишаване ваксиналното покритие срещу ваксинопредотвратими заболявания не трябва да спират.

Съветът на специалиста към хората е да използват достоверни източници на информация.