Шефът на "Сиела Норма" след разпита: 228 машини са платени от ЦИК

427 са несертифицираните устройства, твърди Веселин Тодоров

У нас
17:31 - 11 Ноември 2021
3312
Шефът на "Сиела Норма" след разпита: 228 машини са платени от ЦИК

"Представих цялата история за машините. Какво се е случило и откъде предполагам, че са тръгнали тези спекулации. Органите ще преценят кой е виновен за това и какви са проблемите."

Това разказа собственикът на фирмата доставчик на машините "Сиела Норма" Веселин Тодоров след разпит в прокуратурата като свидетел и след среща в МВР. В министерството той не се е срещал с Бойко Рашков, а с неговите заместници. От прокуратурата пък започнали собствено разследване по случая с онези 199 несертифицирани машини, които се съхраняват в склад на висшето транспортно училилище "Тодор Каблешков".

427 са несертифицираните машини, а не близо 600, както твърдят от ГЕРБ, обясни той. "199 са в склада на "Сиела", а 228 са в контейнер на плаца пред склада на ЦИК. За момента остават така до разпореждане от ЦИК. Комисията настоява да останат так, където са", обясни той.

По думите му тези машини са "част от задължението за гаранционно обслужване и ЦИК е платила за тях", а дали ще се използват на предстоящия вот зависело изцяло от решенията на централната комисия. 

Всички те са за резервни части, а някои от тях и за "презентационни цели", разясни той. На въпроса: "Защо трябва чисто нови машини да се чупят и да им се вземат батерии или кабели за захранване, а не се поръчат само резервни части", Тодоров отвърна: "Не се продават отделно, защото е специализирано оборудване и със сигурност е в пъти по-евтино да имаш готови цели машини, а пък когато има необходимост да заредим повече от даден компонент, ние зареждаме повече от него. Ние осигуряваме машини, за да може да заменяме всеки от компонентите."

Част от машините вече са ползвани за презентация как се случва машинния вот в България. Чуждестранни експерти са вече в страната и пред тях е презентирано как се гласува на устройствата, обясни Тодоров, цитира 24 часа.