Шефът на СЗО разтревожен от израелските атаки срещу Рафах

Свят
11:08 - 12 Февруари 2024
1104
Шефът на СЗО разтревожен от израелските атаки срещу Рафах

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус в понеделник повтори призивите за прекратяване на огъня в Газа и изрази особена загриженост относно израелските атаки срещу Рафах, където повечето от жителите на анклава са потърсили убежище, предава Ройтерс.

Израелските въздушни удари през нощта убиха 48 души в Рафах, съобщиха местните здравни власти.

Гебрейесус каза, че само 15 от 36 болници в Газа "все още функционират частично или минимално" и че хуманитарните работници дават всичко от себе си при невъзможни обстоятелства.

Говорейки на Световната правителствена среща на върха в Дубай, той каза, че СЗО, здравната агенция на ООН, продължава да призовава за безопасен достъп за хуманитарен персонал и доставки, за освобождаване на заложниците и за прекратяване на огъня.

Войната в Газа започна на 7 октомври, когато бойци на Хамас нахлуха в гранични огради, за да атакуват израелски градове, убивайки 1200 души и завладявайки около 250 заложници, според израелските данни.

Четиримесечната война на Израел в Газа уби повече от 28 000 души, твърдят здравните власти в управлявания от Хамас анклав. ООН заяви, че повече от 85% от жителите на Газа са били разселени и че Газа е изправена пред глад, като едно на всеки пет деца под пет години страда от остро недохранване.

Миналата седмица Израел заяви, че планира да атакува Рафах, последното относително безопасно място в анклава, където са избягали повече от един милион разселени хора, лагеруващи на улицата, в празни парцели и на плажа.

"Особено съм обезпокоен от неотдавнашните атаки срещу Рафах, където по-голямата част от населението на Газа е избягало от разрушенията", каза той.

"Досега сме доставили 447 метрични тона медицински консумативи в Газа, но това е капка в морето на фона на нуждите, които продължават да нарастват всеки ден", каза той.