Шефката на ЦИК: 3 текста от 490 за машинното гласуване в закона?! Това е абсурд

Мотивите за оставката на Стефка Стоева са хаос с електронния вот неразбории в нормативната уредба

Новини
15:03 - 27 Август 2020
2480
Шефката на ЦИК: 3 текста от 490 за машинното гласуване в закона?! Това е абсурд

Хаосът с машинното гласуване и непълноти в нормативната уредба - това са мотивите за решението на председателя на ЦИК Стефка Стоева да подаде оставка. Това става ясно от изказването й пред останалите членове на комисията на заседанието днес. 

В началото Стоева обясни, че ЦИК доказва, че не е спирала да работи, подготвяйки частичните местни избори, които ще се проведат в края на септември и комисията "прави всичко възможно, което може при тези условия".

Тя напомня, че през 2019 г. този състав на комисията е организирал два вида избори - европейски и местни. Като за първите е осигурила машинно гласуване в 3000 секции и е спазила изискването на кодекса. 

"Установихме обаче множество проблеми, противоречия и непълноти в Изборния кодекс. При 498 разпоредби на кодекса едва 3 касаят машинното гласуване, което е твърде пестеливо за оформилия се като най-важен въпрос. Освен това според кодекса машинното гласуване се предвижда само като възможност, а според преходните и заключителните разпоредби на едно от измененията му то е единствен способ за гласуване, като не се допуска гласуване с хартиена бюлетина, което пък противоречи на основния закон", посочи Стоева.

Стоева припомни големия брой недействителни гласове на местните избори през 2019 г. Комисията смята, че че начинът на гласуване е прекалено сложен - забранява се удебеляване на вота, зачеркване, даден преференциален вот за лидер на партия например не се смята за валиден, защото избирателят не е посочил волята си за партията, която предпочита и т.н. Според Стоева тези изисквания усложняват ненужно гласуването, излишно дълги и сложни са и протоколите, които комисиите трябва да попълват и това също води до грешки. 

Тя напомни, че всички тези проблеми ЦИК е описала в подробен анализ, който е внесла на 28 февруари в парламента с 20 конкретни предложения за промени в Изборния кодекс. Част от тях е и визията, която комисията предлага за машинното гласуване, според нея с него трябва да бъдат ангажирани всички държавни органи, тъй като става дума за одитиране, сертифициране, собственост, съхранение, охрана и логистика на голям брой устройства. 

"Независимо, че внесохме тези предложения, досега няма промени в Изборния кодекс. Въпросът с машинното гласуване беше загърбен от парламента още през март. Важно е обществото да знае, че става дума за един много сложен процес, който освен фактически, изисква и правни действия. Само ще припомня, че на европейските избори през 2019 г. всички държавни органи отказаха да сертифицират и одитират машините, което всъщност касае гаранцията за сигурността на вота", заяви Стоева.

Тя напомни, че на евроизборите едва 7,5% от избирателите са гласували с машини, което според нея значи, че останалите около 93% от избирателите не са запознати с този способ на гласуване.

Стоева е категорична, че придобиването, съхранението и логистиката на машините трябва да е дело на държавата.

"Не считам, че придобиването на машините трябва да се стоварва върху ЦИК. Тя няма такова правомощие според Изборния кодекс. Вероятно целта е комисията да се използва като необходимия грешник", каза още Стоева.

Тя изрази несъгласие с внесените на 17 август промени в кодекса. Според тях ЦИК трябва да осигури техническите устройства, но там отново има неясноти, тъй като са изброени две опции - да ги купи или наеме. 

"Питам се защо с лекота законодателят отново прехвърля най-важният въпрос върху ЦИК при това в навечерието на изборите. ЦИК отново е поставена в условия на неясно и нестабилно законодателство", заключи Стоева.