Шефката на парламента е на официално посещение в Москва

Визитата на Караянчева и родни депутати започна с полагане на венец за Незнайния воин

Русия
13:42 - 25 Юни 2019 (обновена)
3049
Шефката на парламента е на официално посещение в Москва

Шефката на Народното събрание Цвета Караянчева и водената от нея делегация започна официалната си програма в Москва с полагане на венец на гробницата на Незнайния воин в Александровската градина до стената на Кремъл. 

В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов. 

Българските парламентаристи положиха цветя пред вечния огън. С минута мълчание беше почетена паметта на героите.

След това Караянчева разговаря с българската общност в Москва. В срещатата участваха български студенти в Москва, българи, работещи в големи мултинационални компании и водещи международни банки

Пред присъстващите председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза, че е щастлива да бъде сред нашите сънародници в руската столица, тъй като от девет години председател на българския парламент не е бил в Москва. След дни ще отбележим 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия, а преди няколко месеца в България тържествено беше чествана 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, което е показателно за дълбоките и традиционно добри връзки между България и Русия, посочи тя. 

Цвета Караянчева подчерта, че когато става дума за националните интереси българският парламент се стреми да заема национално отговорни позиции в интерес на държавата и нейните граждани. Вие сте нашите посланици в Москва и в Русия, благодарим Ви, че ни представяте достойно както в университетите тук, така и в международните фирми, организации и банки, в които работите, обърна се към българите в Москва председателят на Народното събрание. 

В България не достига квалифицирана работна ръка, затова правителството постави образованието като водещ държавен приоритет, подчерта на срещата Цвета Караянчева. Залагаме на дуалното образование, защото са ни необходими хора, които от учебните и университетските скамейки да се включат в производството и бизнеса, добави тя и призова младите хора да учат, да трупат опит и умения и да се върнат в България, където има нужда от тях и техните знания. Има място за Вас в България, мили деца, обърна се председателят на парламента към младите българи в Москва. 

В страната ни вече съществуват много възможности за инвестиции, работи се по магистралите „Струма“ и „Хемус“, по тунела под Шипка, за да може инвеститорите да стигнат до всички региони на България, отбеляза Цвета Караянчева. Тя подчерта, че е важно да се развива инфраструкторно Северна България, което ще позволи и там да бъдат привлечени инвестиции и да се ускори икономическият растеж както на региона, така на страната ни. България се развива уверено напред и технологично, и индустриално, посочи председателят на парламента. 

Сред въпросите, които представителите на българската общност отправиха към председателя на Народното събрание, бяха такива, свързани с българските национални интереси, развитието на дигитализацията, на строителния сектор, на инфраструктурата и на градската среда. 

На 26 юни 2019 г. председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще направи изказване по време на пленарното заседание на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация. Караянчева е първият председател на българския парламент, който ще направи изказване пред Федералното събрание на Руската федерация.

По-късно те ще разговарят с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. На 26 юни 2019 г. председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще направи изказване по време на пленарното заседание на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация.

Цвета Караянчева е първият председател на българския парламент, който ще направи изказване пред Федералното събрание на Руската федерация. По-късно тя ще се срещне с председателя на Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация Вячеслав Володин. Българските парламентаристи ще разговарят с Групата за сътрудничество на Съвета на Федерацията на Руската федерация с Народното събрание на Република България. По време на визитата е предвидена и среща с българската общност в Москва.