Шефове на АПИ и босът на "Трейс" са обвинени за Своге

Дончо Атанасов и Светослав Глосов са с мерки за неотклонение „парична гаранция” в размер на 10 000 лева

Актуални новини
14:49 - 18 Април 2019
3182
Шефове на АПИ и босът на "Трейс" са обвинени за Своге

Прокуратурата обвини двама бивши членове на Управителния съвет и директор на дирекция в АПИ  за инцидента на 25 август 2018 г. край Своге, при който загинаха 20 души, а 8 получиха средни телесни повреди, съобщиха от държавното обвинение. Дончо Атанасов и Светослав Глосов са главните обвиняеми по делото.

Освен тях, прокуратурата е привлякла за отговорни изпълнителният директор на “Трейс – София“ ЕАД, изпълнител на ремонта на пътя, техническият ръководител, началникът на Асфалтовата база и инженерът, осъществяващ строителен надзор на строителните дейности.
На двама членове на Управителния съвет на АПИ е повдигнато обвинение за престъпление по служба, а 5 лица се обвиняват в престъпление по транспорта, извършено при независимо съпричиняване, заедно с водача на автобуса, за смъртта на 20 пътници и причинените средни телесни повреди на 8 лица.
От държавното обвинение пишат, че доказателствата, които са събрани в хода на разследването, са обосновали повдигане на обвинения на Атанасов и Глосов, за това, че в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, отговарящи за дейността на Дирекция "Управление на стратегически инфраструктурни проекти" и дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура", двамата не са изпълнили служебните си задължения, регламентирани в Закона за пътищата и в Правилата за работата на УС на АПИ.
Според прокуратурата те направили това с цел да набавят облага за строителната фирма ДДЗД "Трейс Своге", от което са настъпили значителни вредни последици. Двамата са с мерки за неотклонение „парична гаранция” в размер на 10 000 лева.
СПГ сочи, че двамата имали за цел да набавят облага за "Трейс Своге", която се изразява в неизвършването за сметка на дружеството на ремонт за отстраняване на констатираните дефекти.
Незабавно след настъпване на тежкия инцидент, под ръководството на Окръжна прокуратура – София започна досъдебно производство. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Прокуратурата ще разследва тежката автобусна катастрофа край Своге в три направления - действията на водача на автобуса, задълженията на транспортната фирма – превозвач и състоянието на пътя, и възложи на екип от следователи от Националната следствена служба провеждане на разследването.
Припомняме, че на 26 август 2018 г. Окръжна прокуратура – София привлече като обвиняем Григор Григоров – водач на автобуса. С постановления на наблюдаващия прокурор на обвиняемия е наложена забрана да напуска пределите на страната и му е отнето свидетелството за правоуправление на МПС.