Шефовете на БНТ и БНР с мандат 5 години

Досега генералните директори управляваха 3

У нас
16:51 - 27 Март 2019
1865
Шефовете на БНТ и БНР с мандат 5 години

Мандатът на генералните директори на БНР и на БНТ да бъде удъжен и вече да е 5, а не 3 години. Това предвижда проект за промени в Закона за радиото и телевизията, внесен от депутати от ГЕРБ и ДПС. Мандатът на Управителните съвети на двете обществени медии също се увеличава от 3 на 5 години, съобщи БНР.

Предвижда се законът да влезе в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник". В мотивите на вносителите е посочено, че по отношение на страните-членки на Европейския съюз, които се намират в сравним общественополитически, социален и културен етап от развитието си, се прилага режим с петгодишен мандат на управление на обществените медии. 

В мотивите е посочено, че това би допринесло за цялостното премахване на голяма част от проблемите, с които се сблъскват БНР и БНТ на всеки три години.

Битката за шеф на Националното радио започва малко преди евроизборите – на 15 май. Мандатът на сегашния началник Александър Велев изтича на 29 май.  

Както първо Lupa.bg съобщи преди дни, очаква се битката за БНР да е оспорвана. По наша информация една от най-интересните кандидатури вероятно ще е на Ива Дойчинова, която в момента е зам.-главен редактор на сутрешните предавания на програма „Христо Ботев“. Нежният, но амбициозен глас в радиоефира ще намери подкрепа в лицето на медийния експерт и бивш издател на „Плейбой” Мартин Захариев.

Сред кандидатите е и спортният журналист Светослав Костов, който е сегашен директор на Радио „София”. Към поста на генерален директор вероятно ще поеме и синът на Радой Ралин - Кин Стоянов, който има няколкогодишен стаж в националната медия. Очаква се сред мераклиите за шефския пост да е и бившият началник на Радио София и дежурен кандидат Митко Димитров.

Мандатът на шефа на БНТ Константин Каменаров пък изтича догодина.