Шестима гастарбайтери избягаха от Албена

В родината си бачкат за по $100, тук прибират по 1600 лева и им е малко

Икономика
10:09 - 10 Септември 2024
1836
Шестима гастарбайтери избягаха от Албена

Шестима киргизстанци си тръгнали по тъмна доба от мястото, където живеели в курорта Албена. До скоро те били част от хотелския персонал и когато не дошли на работа на следващия ден, управителят проверил стаите им. Оказало се, че са си събрали багажа и са избягали.

Той сигнализирал управата на курорта, а оттам в качеството си на работодатели се обърнали към отдел “Миграция” на МВР. Така след намесата на вътрешното министерство киргизстанците били върнати от границата и продължили да работят.

Това е пореден случай по Българското Черноморие, при който наети от чужбина работници бягат или поне правят опит да избягат от България и да тръгнат към Европа.

Според източници от туристическия бранш вече е масова практика, поне когато изтече договорът на такива работници, те да тръгнат към Полша, Чехия, Унгария или другаде в търсене на по-добри условия на работа.

Други трима чуждестранни работници изчезнаха посред лято безследно от курорта Златни пясъци и още не могат да ги издирят.

Напускали предимно индийците, които владеят английски език и по-лесно си намират работа с по-високо заплащане в западните страни. Но бягат и непалци, жители на Бангладеш.

По неофициални данни в Слънчев бряг работят около 3000 чужденци и от тях поне 300 вече са напуснали, преди да им изтекат работните визи за пребиваване у нас.

Добрата новина за туристическия бизнес е, че съвсем малка част от визите на гастарбайтерите са 6-месечни, повечето са за 3 месеца.

Това лято обаче те са издадени предимно в началото на юли, така че важат до края на септември и първите дни на октомври, което е добре дошло за хотелиерите.

По Южното Черноморие курортите все още са пълни с клиенти. Ако визите бяха издадени още през юни, когато плажовете са полупразни, сега хотелиерите и ресторантьорите пак щяха да са без персонал.

Масово чужденци по морето вземат заплати от 1500-1600 лв., а за такива суми българи вече трудно се хващат.

Въпреки че повечето гастарбайтери в родината си получават по 100 долара на месец, тези суми им се виждат малки и предпочитат да ги удвоят в Германия, Франция, Италия и в скандинавските държави, използвайки България като трасе да се доберят до тях.