Шишков изплю камъчето: Изтървани са срокове по газопровода с Гърция

Интерконекторът не е готов, не е ясно кога ще има акт 16, каза министърът

Актуални новини
12:09 - 08 Август 2022
5267
Шишков изплю камъчето: Изтървани са срокове по газопровода с Гърция

"Мога да кажа съвсем ясно, че този строител в момента ще се ползва с най-големите привилегии от всички строители в България, тъй като държавната администрация ще му помага, за да може да се завърши интерконектора с Гърция. Строителят има нужда да бъде подпомаган от всички институции в България", заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков преди срещата с участниците в строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България.

"Започва работна среща, запознали сме се с всички проблеми и възражения с обекта. За тези няколко дни стана ясно, че има недовършени неща. И да има забавяне от обявените преди това срокове, със сигурност няма да е голямо и ще бъдат компенсирани всички забавяния, за да може максимално бързо да се вкара връзката в експлоатация. Срещата е изключително техническа, после има среща и с щаба", обясни министърът.

"Има график за завършване. Имаме идеи, така че да направим така, че максимално бързо да улесним процедурата по възможно най-бързия начин, но по законов ред и без никакви пропуски в строителството и нормативните изисквания, за да можем да вкараме газовата връзка в експлоатация.

 Цялата държава е в помощ на строителя, за да можем да завършим този строеж", увери още арх. Шишков.

„Ще бъда кратък. Ще ви обясня същността на срещата, която проведохме. Тя беше изключително конструктивна. Установихме, че има забавяне на строителството, има неизвършени строително-монтажни работи. Държавата се е ангажирала изключително с бързото завършване на обекта, сме декларирали пълното съдействие за да бъде завършен обектът и да потече газ по тръбата“

„Разделяме обекта на два етапа. Което е неотложно за ползването на газовия интерконектор да бъде в първия етап, така че да компенсираме част от забавянето, което се е случило“

„Поискахме от инвеститора да ни представят мрежови график, не само с крайната дата, на която да бъде завършен обекта, а мрежови график ден по ден, за да може да бъдат контролирани“, заяви след срещата Иван Шишков. И уточни, че според този график ще се види дали ще може да има акт 16 в края на месеца.

"Приоритетът на строителите трябва да бъде завършване на интерконектора", допълни още енергийният министър.

Теодора Георгиева, представител на възложителите, които бяха на срещата, поясниха, че с институциите са се обединили около идеята да се влезе в експлоатация максимално бързо, като се приоритизира първи етап. "Категорично разчитаме на помощта на държавата, ще обезпечи 3 млрд. кубически метра, което е годишното потребление на България, днес това беше изключително важна стъпка", коментира тя.