Шишков призна: Спуканият водопровод във Варна е мистерия

Документите ги няма нито в МРРБ, нито в общината

Общество
18:40 - 19 Май 2023
3526
Шишков призна: Спуканият водопровод във Варна е мистерия

"Всички институции започваме да търсим проекта за строеж на водопровода, който се спука два пъти за месец и заля бул. “Левски”, като повлече камъни, пръст и инертни материали от близките строежи по ул. “Петър Скорчев” във Варна." Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който дойде във Варна за среща с областния управител Марио Смърков и кмета Иван Портних.

Липсата на документацията установили по време на срещата - документите ги няма нито в МРРБ, нито в общината. По-рано стана ясно, че и в архивите на ВиК също не са запазени.

Фактът се стори обезпокоителен на служебния министър, който обеща проучване на фактите - защо магистралният водопровод е изграден по този начин, защо с тези материали, които не са подходящи. Той заяви, че проблем идва и от наклонения терен, което предполага подобни аварии.

Предстои анализиране на мащаба на водопровода. За момента стартира ремонт на проблемните 160 м. от него за сметка на ВиК-Варна, този път ще се използват тръби от подходящ материал. Възможен е и заем от „Български ВиК холдинг“.

Решението за ползване на водопровода е от 2008 г. и гаранция за изграждането му е изтекла отдавна.