Шизофрения тресе левицата: Р. Петков хули кабинета, кандидат на БСП го брани

Политика
13:04 - 08 Юли 2021
2582
Шизофрения тресе левицата: Р. Петков хули кабинета, кандидат на БСП го брани

Шизофрения тресе левицата. Минута след като приключи пресконференцията на лидера на АБВ Румен Петков, която е коалиционен партньор на БСП за предсрочните избори, с куп хули срещу кабинета и в частност икономическите и енергийните министри, кандидат за депутат от Столетницата реши да брани Кирил Петков. 

По думите му министърът на икономиката в служебното правителство Кирил Петков е чул призива на БСП и увеличил със 106 млн. лв. бюджета за подпомагане на малките предприятия. 

Както е известно, в понеделник Министерството на икономиката обяви, че 1555 проекта от общо оценени 6090 ще получат средства по програмата за подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 000 лева за преодоляване на икономическите последици от пандемията от COVID-19. Малкият брой на одобрени за подпомагане проекти предизвика критика и призив от страна на БСП за увеличаване на бюджета, предназначен за помощ на тези предприятия.

"Радвам се, че призивът на БСП е бил разбран и министърът на икономиката Кирил Петков се е вслушал в него. Бюджетът вчера беше наддоговорен със 106 милиона лева. Разбира се, има какво още да се желае в тази посока. Но в дефицита на средства след управлението на Бойко Борисов това е стъпка в правилната посока. А аз го отчитам и като първи успех на БСП на икономическия фронт", коментира Младенов.

Той добави, че оттук-нататък за БСП основна икономическа цел остава да се пребори с планираното трансформиране на пряката финансова подкрепа в кредитен ресурс. Това е една от корекциите в Плана за възстановяване и устойчивост, която е планирана от Министерство на икономиката.

"Тази промяна ще доведе до дългова спирала и до отложени фалити в малкия и среден бизнес“, обясни кандидатът за народен представител в пълен притововес с мнението на Румен Петков за Кирил Петков. 

„Категорично смятам, че българската икономика трябва да бъде подпомогната с безвъзмездни средства. Това ще ни позволи да преминем в режим на възстановяване на икономиката. А подходът със заемите ще доведе до процес на оцеляване на фирмите. Тоест, няма да имаме възстановяване, а оцеляване. Една добре функционираща икономика ще доведе до по-висок стандарт на живот в страната и съответно ще даде възможност за по-силна социална политика. А това е основен приоритет за БСП", заяви Станислав Младенов,