Шойгу: Действията на САЩ и НАТО са заплаха за Европа

Напрежението около руската граница с Украйна намаля през последните дни

Свят
14:13 - 27 Април 2021
2466
Шойгу: Действията на САЩ и НАТО са заплаха за Европа

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви във вторник, че действията на САЩ и НАТО в Европа допринасят за повишена военна заплаха, предаде агенция "Интерфакс", цитирана от "Ройтерс".

Напрежението около руската граница с Украйна намаля през последните дни, след като миналата седмица Москва разпореди изтеглянето на част от войските. Шойгу заяви, че Русия ще постъпи така, както сметне за добре да осигури сигурност на своите граници.

Заради мащабните учения, проведени наскоро от руската армия, "само мързеливците не се присъединиха към обвиняващите Русия", заяви Шойгу.

"Не им харесва провеждането на учения на наша територия, или връщането на войските в пунктовете им за постоянно разполагане е дразнещо. И някой реши да ни предупреди за последиците от нашата дейност на нашата собствена територия".

Шойгу отбеляза, че "Русия премества войски на територията си според собствените си планове, тук няма външно влияние и не може да има".

По думите му, напоследък западните страни многократно обвиняват Русия в провеждане на учения на руска територия и също предупреждават за последиците, "не приемаме подобни предупреждения и възнамеряваме да продължим да правим всичко необходимо, за да гарантираме сигурността на нашите граници".

Шойгу коментира, че сега в Европа военната инфраструктура се модернизира, нараства интензивността на оперативно-бойната подготовка, прилага се американската концепция "от четири до тридесет".

Той отбеляза, че в отговор на военните дейности на НАТО Русия е предприела подходящи мерки.

По-специално е извършена внезапна проверка на бойната готовност на войските от Западните и Южните военни окръзи. Освен това две армии и три въздушно-десантни части бяха разположени до западните граници, до райони, където се изпълняваха учебно-бойни задачи.

Министърът също така подчерта, че Русия продължава да следи отблизо ситуацията, напредъка на трансфера и разполагането на силите на НАТО в Европа, които се провеждат в рамките на ученията Defender Europe.

По-специално, Министерството на отбраната сега наблюдава прехвърлянето на 53-та пехотна бригада от 29-та дивизия на Националната гвардия на САЩ. Бригадата е пристигнала вчера в албанското пристанище Дуръс и заедно с нея 750 единици военна техника пристигнаха в Албания.

Той коментира, че "една от основните коалиционни групи войски на алианса е разположена в Черноморския регион".

Русия обяви по-рано, че ще затвори широки райони на Черно море в близост до Крим за кораби на чуждестранни военноморски сили и други кораби до ноември - ход, който предизвика украински протести и предизвика загрижеността на Запада. Русия също обяви ограничения за полетите близо до Крим с аргумента, че те напълно отговарят на международното право.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба предупреди, че руското натрупване продължава и се очакваше "да достигне комбинирани сили от над 120 000 войници" за около седмица и призова Запада да засили санкциите срещу Москва.

На фона на напрежението украинският президент Володимир Зеленски подписа в сряда закон, позволяващ призоваването на резервисти за военна служба, без да обявява мобилизация.