Шойгу инспектира военни учения в Крим

През последните седмици Русия изпрати десетки хиляди войници по границите си с Украйна

Свят
15:11 - 22 Април 2021
686
Шойгу инспектира военни учения в Крим

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пристигна в анексирания през 2014 г. Крим, за да наблюдава военните учения на фона на нарастващото напрежение с Киев и неговите западни съюзници, съобщи АФП.

"Шойгу е летял с хеликоптер около райони, където са разположени войски и военна техника и е проверявал готовността на морски и сухопътни групи, участващи в ученията", се казва в изявление на министерството на отбраната.

Ученията идват на фона на подновеното напрежение между Русия и западните съюзници на Украйна, които изразиха опасения относно натрупването на руски войски на границата и ученията в Крим.

Министерството на отбраната заяви пред агенция Интерфакс, че в ученията за Крим участват около 10 000 сухопътни войски и повече от 40 военни кораба. Маневрите идват, след като миналата седмица руски информационни агенции, цитиращи министерството на отбраната, съобщиха, че Москва възнамерява да затвори части от Черно море за чуждестранни военни и официални кораби за шест месеца, с начало в събота.

Този ход може да засегне достъпа до украински пристанища в Азовско море, което е свързано с Черно море през Керченския проток на източния край на Крим.

Европейският съюз нарече случващото се "силно тревожно развитие", докато НАТО също изрази "загриженост" и призова Русия да гарантира "свободен достъп" до украинските пристанища.

През последните седмици Русия изпрати десетки хиляди войници по границите си с Украйна и Крим, което Шойгу определи като военни учения в отговор на „заплашителни“ действия на НАТО.