Шойгу поиска повече бомбардировачи Су-34

Русия
12:04 - 06 Октомври 2023
2250
Шойгу поиска повече бомбардировачи Су-34

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу инспектира авиационен завод в Новосибирск, съобщава ТАСС.

В завод "Чкалов" се извършва производство, ремонт и модернизация на изтребители бомбардировачи Су-34.

От ресорното министерство посочват, че Шойгу е проверил изпълнението на плана за отбранителни доставки.

"Министърът на отбраната инспектира изпитателната летателна станция и цеха за окончателно сглобяване на предприятието, което е част от Обединената авиостроителна корпорация и произвежда, ремонтира и модернизира изтребители бомбардировачи Су-34", съобщиха от руското МО.

Директорът на авиационния завод Александър Панасенко е докладвал на министъра, че "в момента предприятието има възможности както за масово производство, така и за извършване на основен ремонт на самолети, които са изчерпали експлоатационния си ресурс".

В съответствие с инструкциите, издадени по-рано от министъра на отбраната, Новосибирският авиационен завод едновременно извършва ремонт и модернизация на бойните самолети, за да намали разходите и да спести средства, допълват от ведомството.

Министърът на отбраната е поставил задача пред предприятието да увеличи производството и ремонта на изтребители бомбардировачи Су-34, предвид необходимостта от тези самолети.

Панасенко е дал уверение, че предприятието има потенциал да извършва ремонти с всякаква сложност.

Су-34 е двуместен свръхзвуков изтребител бомбардировач за ефективно поразяване на наземни и въздушни вражески цели денем и нощем при всякакви метеорологични условия.

Самолетите Су-34 съставляват основната ударна мощ на руската фронтова авиация. Модернизираният боен самолет разполага с разширени бойни възможности, които му позволяват да използва модерни авиационни боеприпаси, да увеличи обхвата на поразяване на наземни и морски цели и да увеличи прецизността на бомбардировките.

Су-34 носи ракетно въоръжение въздух-земя и въздух-въздух с голям обсег с възможност за многоканално използване. Той има оперативен обсег от 4000 км, може да развие максимална скорост от 1900 км/ч и е в състояние да носи боен товар до 8 метрични тона.

Въздушно-космическите сили на Русия използват активно този модел изтребители бомбардировачи в района на специалната военна операция в Украйна.