Шойгу: Русия ще натрупа войски по западните си граници

Той каза, че Полша е обявила намерението си да изгради най-мощната армия на континента

САЩ
14:51 - 09 Август 2023
2757
Шойгу: Русия ще натрупа войски по западните си граници

Русия ще натрупа войски по западните си граници след присъединяването на Финландия към водения от САЩ съюз НАТО, каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу пред управителния съвет на министерството в сряда.

Във встъпителни бележки пред колегиума на Министерството на отбраната Шойгу каза, че членът на НАТО Полша вече е обявила планове за укрепване на своята армия и че очаква значителен брой войски и въоръжение на НАТО да бъдат разположени във Финландия, чието включване почти удвои дължината на Русия сухопътна граница с НАТО.

"Колективният Запад води прокси война срещу Русия", каза той, посочвайки "безпрецедентна подкрепа" за Украйна при доставката на оръжия на стойност десетки милиарди долари, за да помогне на Киев да отблъсне руските войски.

Шойгу определи влизането на Финландия и Швеция в НАТО като "сериозен дестабилизиращ фактор". Двете скандинавски държави изоставиха политиката си на неутралитет, поддържан през Студената война, за да поискат членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна в началото на миналата година.

"Възможно е на финландска територия да бъдат разположени допълнителни военни контингенти и ударни оръжия на НАТО, способни да поразяват критични цели в северозападната част на Русия", каза Шойгу.

"Днес на заседанието на колегията ще разгледаме въпроси, свързани със създаването на Ленинградския и Московския военни окръзи с едновременното укрепване на групировките на войските на въоръжените сили на Руската федерация на нашите западни граници.

Той каза, че Полша е обявила намерението си да изгради най-мощната армия на континента и се е превърнала в "основен инструмент на антируската политика на Съединените американски щати".

Шойгу каза, че броят на военните части на НАТО извън региона, разположени в Източна Европа, се е увеличил два и половина пъти от февруари миналата година и че сега те са общо 30 000 души.

"Тези заплахи за военната сигурност на Русия изискват своевременен и адекватен отговор. На срещата ще обсъдим необходимите мерки за неутрализирането им и ще вземем съответните решения", каза той.