Шок: Детски градини са пред затваряне заради липса на медсестри

Общество
14:45 - 31 Март 2022
3080
Шок: Детски градини са пред затваряне заради липса на медсестри

Детски градини в София са на прага да затворят част от групите си, заради липса на медицински сестри, които да гледат най-малките. Такъв е примерът със 125-а "Усмивка", чиято нова сграда бе открита в края на 2021 г. в столичния район "Овча Купел". От август досега директорът на детското заведение не успява да попълни щатните бройки за медицински специалисти.

Пред Lupa.bg управляващата градината Албена Герова обясни, че недостигът на кадри е в цяла София и въпреки че лично разпраща обявите за работа и в регионалното управление по образованието, и в Бюрото по труда, желаещи няма. Едва вчера след седем месеца чакане на интервю се е явила сестра с готовност да започне работа. Дори това да се случи обаче градината има нужда от още 2.

Според директора е важно да се реформира системата и да се ремонтира наредба номер 26, която задължава за ясленчетата (до 3 г. - б.а.) да се грижат единствено и само медицински специалисти, но не и педагози.

По информация на г-жа Герова за данни от общината на територията на цялата столица от 900 обявени щатни бройки цели 100 са незаети. 

На въпрос как ще се справят с бюджетите си заради галопиращата инфлация и отпадането на таксите за децата, директорът отговори, че не е изключено да се наложи писане на писма за дофинансиране. "Самите хранителни продукти се вдигат и въпреки че имаме договори с фирмите за доставка, самите те няма как да издържат, ако не ги променят", обясни Герова.

По думите й самите родили са против падането на таксите и го намират за популистки ход от страна на управляващите, особено в този момент. Според педагога липсата на финансов ангажимент от страна на майките и татковците спрямо учебните заведения ще доведе до хаос с присъствието на децата. И дава за пример летните месеци, когато предварително се готвят списъци и родителите, заявили, че децата им ще посещават градините, се задължават да заплащат пълните такси, ако все пак това не се случи. Дори тогава има случаи на изхвърлена храна. "Представете си какъв хаос ще настане сега", обяснява директорът.