Шок! Финансист пред Lupa.bg : Не 10 - трябват ни поне 12 млрд. лв!

Икономика
13:00 - 31 Март 2020
6474
Шок! Финансист пред Lupa.bg: Не 10 - трябват ни поне 12 млрд. лв!

Решението да вземем нов заем е абсолютно наложително – и той трябва да е не по-малко от 12 млрд. лв. Това становище изрази пред Lupa. bg финансистът Кольо Парамов, бивш главен ревизор на БНБ.

Той коментира това във връзка с обявената актуализация на бюджета и намерението на управляващите на наберат нов дълг до 10 млрд. лв., ако кризата се влоши.

Аргументите на Парамов за колосалната сума са, че не е пресметната разликата в брутния продукт по отношение на тази година.

„Четвъртото тримесечие най-вероятно ще закъсаме, затова трябва да се подсигурим. Парите, които трябва да подсигурим за 2020 г. и първото тримесечие на 2021 г – даже до месец май - трябва да са в размер на 10-12 дори 14 млрд. лв.! Те са абсолютна необходимост“, убеден е финансистът.

Кольо Парамов смята, че ако бяхме в еврозоната, сега нямаше да се налага да говорим нито за подобни заеми, нито за лихви.

„Още през 2008-2009 г. на пръсти се брояха хората, които настояваха България да влезе в еврозоната. Но българската олигархията не позволи това - за да може свободно да борави с парите си навсякъде по света“, коментира той.

Според финансиста загубите, които калкулираме сега, трябва да убедят всички, че тази „слободия“ от последните 10-12 г извън еврозоната не ни е дала онова финансово предимство, на което сме се надявали.

„Нямаше да позволим олигарсите да изнесат толкова много пари навън... А сега – вземаме заем, договаряме най-ниската възможна лихва, плащаме лихвата и се учим от допуснатите фундаментални грешки за българската финансова система!“, беше заключението на Парамов.