Шок в Америка: Тръмп поиска отлагане на изборите в САЩ

Политика
16:45 - 30 Юли 2020
4304
Шок в Америка: Тръмп поиска отлагане на изборите в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заговори за възможността за отлагане на президентските избори в САЩ през ноември, въпреки че датата им е записана в Конституцията на САЩ.

Тръмп написа по-рано днес в Туитър, че заради възможността да се гласува по пощата тези избори ще бъдат „най-неточните и мошеническите“ в историята. „Това ще бъде голям позор за САЩ. Да отложим изборите, докато хората могат правилно, сигурно и безопасно да гласуват?“, написа Доналд Тръмп.

Всъщност, Доналд Тръмп поставя под силно съмнение легитимността на гласуването по пощата. Това бе метод, който бе използван в голям мащаб по време на първичните избори заради пандемията. Сега президентът твърди, че гласуването ще бъде фалшифицирано. Той отказва да отговори на въпроса дали ще приеме официалните резултати от изборите, ако загуби. Според социологическите проучвания, най-вероятно Тръмп би загубил изборите. В момента Джо Байдън води в социологическите проучвания с двуцифрена разлика пред Тръмп, която се увеличава в негова полза.

Демократите, включително техният кандидат за президент Джо Байдън, вече започнаха подготовка за защита на избирателите и изборите на фона на опасенията, че Тръмп ще се опита да се намеси в изборите на 3 ноември, предаде "Ройтерс".

Тръмп няма правомощия да отлага изборите. За да се случи това, трябва да се промени федералният закон, което е невъзможно, защото Камарата на представителите в Конгреса се контролира от демократите.

Преди това американският президент заяви, че не разбира защо САЩ трябва да защитават Германия от Русия. "Германия плаща на Русия милиарди долари на година за енергия, ние се предполага, че трябва да защитаваме Германия от Русия. Какво е това? Също Германия не изпълнява задълженията си да внася своите 2% за НАТО. Ние следователно изтегляме някои войници от Германия", написа той в "Туитър".

Ден преди това министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър съобщи, че 11 900 американски войници ще бъдат изтеглени от Германия. 6400 от тях ще се върнат в страната, а около 5,6 хиляди ще бъдат предислоцирани в Италия и Белгия. В Германия ще останат около 25 000 войници.