Шок в парламента: ДПС е без регистрация

Ако до 24 април 2021 г. партията няма ново ръководство, съдът може да заличи

Политика
14:35 - 06 Ноември 2020
3754
Шок в парламента: ДПС е без регистрация

Неприятен сюрприз поднесе управляващото мнозинство на колегите си от ДПС в последния работен ден от седмицата. Депутатите отхвърлиха предложението на партията сроковете, в които политическите партии трябва да провеждат конгресите си, да спрат да текат по време на извънредната епидемична обстановка. 

Тази идея защити от трибуната зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Мнозинството обаче я отхвърли и задължи ДПС бързо да си избере ново ръководство. Депутатите на практика даже обрекоха ДПС на закриване, ако до 24 април 2021 г. няма новоизбран председател и ръководство. 

Съгласно сега действащите текстове в Закона за политическите партии Софийският градски съд може да постанови разпускане на политическа партия, когато тя не е провеждала заседанията на върховния й орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на 5 г., и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

Изборът на ново ръководство в ДПС бе отложен на няколко пъти и настоящият председател Мустафа Карадайъ просрочи мандата си вече с над година и половина.

Той остана на поста първо заради последните европейски избори, а по-късно и заради местния вот. Конференцията трябваше да се проведе през април в началото на тази година, но епидемията от коронавирус я отложи, тъй като тя се прави на закрито и на нея присъстват около 1500 делегати.

Според сега действащия закон обаче ДПС ще трябва да я проведе до 24 април 2021 г., защото иначе съдът ще може да иска закриването ѝ.