Шок за ЧНГ: Радо Темерута излетя от ареста

Крими
17:22 - 31 Декември 2019
8805
Шок за ЧНГ: Радо Темерута излетя от ареста

Шокираща новина за ЧНГ: Наркобосът Радослав Иванов - Радо Темерута, излетя на свобода. Гангстерът беше задържан при специализирана акция срещу наркоразпространението, проведена на територията на Варна и София. Преди минути обаче наркобосът видя свободата след решение на Апелативния специализиран наказателен съд.

Бандата на Темерута бе обвинена, че е разпространявала наркотици на територията на двата града. В началото бяха задържани общо 9 лица, като 6 от тях останаха в ареста, на двама бе определена мярка „домашен арест“, а соченият за лидер на групата Радослав Иванов бе пуснат на свобода днес, пише Nbox.bg.

Арестите станаха на 16 и 17 декември с претърсване, обиски и изземване на общо 33 адреса, заяви тогава прокурор Димитър Петров. В хода им бяха открити и иззети различни по вид и количество наркотични вещества.

"Преобладаващо като вид наркотично вещество са амфетамини и метамфетамини, съхранявани под формата на кристали с различна форма. Открит е около килограм хероин и оранжерия с 333 стръка канабис", разкри на 17 декември прокурор Петров.

Ден по-късно, на 18 декември, в София пък, бе задържан и основният доставчик на групата, действала във Варна, известен сред криминалния контингент като Радо Темерута. Петров обясни, че задържаният е използвал доста от способите, характерни за службите. Именно затова е използвал криминално проявени, които преди негова среща проверявали района за съмнителни според тях автомобили или лица. Независимо от тези негови предохранителни мерки обаче, той бе задържан от служителите на ГДБОП, но днес обаче освободен от Специализирания апелативен наказателен съд.

При задържането на групата преди дни ст. комисар Темелакиев разкри, че информация за организирана група, структурирана за вътрешен транспорт на наркотици и последващо разпространение на територията на Варна е получена от колегите им от сектора на ГДБОП още през януари т.г. След потвърждаване на получените данни и образувано наказателно производство, започва и същинското разследването под ръководството на Специализираната прокуратура.

Заместник-директорът на ГДБОП подчерта още, че групата е била много добре структурирана, всеки от членовете им е имал точно определена роля, а лидерът им е отговарял за доставката с дрога, разпределял зоните за разпространение - предимно във Варна и Добрич, и събирал парите от продадената стока.

В хода на разследването бе установено още, че столичният снабдител също е "предавал уроци" за безопасно поведение на групата - да сменят често сим-картите на телефоните си, да слязат от луксозните коли и да ползват по-често ползвани автомобили.

При претърсванията бяха открити две бази, в които се е съхранявал наркотикът, като къщите били обезпечени с видеокамери, имало е и т.нар. отцепки - лица, които наблюдавали за появата на подозрителни хора и коли, намерени са и две каси с пари от оборота на групата.

Бързото освобождаване на Темерута е меко казано странно, тъй като само преди дни ръководителят на специализираната прокуратура и заместник-директорът на ГДБОП заявиха, че успешно проведената операция се дължи на професионалните умения и проявено търпения на разследващите.