Шоколадов мус с кедрови ядки
за 2 порции, 45 мин
Продукти
75 г тъмен шоколад
2 яйца
2 с.л. кафе ликьор или прецедено силно кафе
125 мл течна сметана за разбиване
30 г кедрови ядки
1 ч.л. масло
20 г кафява захар
1 щипка сол
малини или друг плод за гарниране
Приготвяне
Шоколадът се нарязва грубо и се разтопява на топла водна баня.
Жълтъците се разбиват на пяна с ликьора или кафето.
Добавят се с разбъркване към махнатия от водната баня шоколад. Оставя се малко да изстине.
Разбива се сметаната и се обединява с разбитите белтъци на сняг с половината захар.
Разпределя се в 2 чаши и се оставя в хладилника за 40 мин.
Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто. Добавя се маслото, поръсва се с останалата захар и щипката сол и се разтопява всичко на слаб огън.
Разстила се върху леко намазнена чиния да изстине.
Кроканът се натрошава на парчета и се поръсва върху шоколадовия мус.
Гарнира се с малини.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете актуалния брой с акценти: "Пълнен патладжан в 5 свежи летни варианта" и "Как се прави кръфин – новият сладкиш между кроасан и мъфин".