Шолц: Европа трябва да направи повече, за да подкрепи Украйна

Русия
16:58 - 24 Януари 2024
2498
Шолц: Европа трябва да направи повече, за да подкрепи Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц призова европейските държави да увеличат обещанията си за военна подкрепа за Украйна, като повдигна въпроса, че помощта от най-големия донор САЩ може да отпадне, предаде АФП.

"Европа трябва да направи повече, за да подкрепи Украйна", заяви Шолц.

"Вноските, които европейските държави са отделили досега за 2024 г., не са достатъчно големи", добави той и ги призова да обсъдят как всяка страна може "значително да разшири подкрепата" за Киев.

Канцлерът каза, че е "доста раздразнен" от това, че Германия постоянно е критикувана, че не прави достатъчно, докато тя вече "прави повече от всички останали държави от ЕС, много повече".

Украйна се нуждае от повече боеприпаси и въоръжение в борбата си срещу руските войски. Сред оръжията, които Киев търси, са крилати ракети "Таурус", които Берлин досега е отказал да предостави.

Въпреки това Германия представлява повече от половината от известните европейски оръжейни доставки за Украйна и Шолц заяви, че би било " високомерие да се мисли, че можем да се справим сами в дългосрочен план".

"Няма да е добра новина ако САЩ отпаднат като поддръжник", каза канцлерът.

Президентът Джо Байдън превърна подкрепата за Украйна в свой приоритет, а американските оръжия и финансова помощ бяха от решаващо значение за подпомагането на Киев в борбата с далеч по-големите руски сили.

Американските републиканци оглавиха кампания за спиране на усилията, отказвайки да разрешат нови бюджетни разходи, ако демократите не се съгласят първо с мащабни и строги нови мерки срещу незаконната миграция.

Тъй като САЩ са в изборна година, която може отново да изправи Байдън срещу Доналд Тръмп, президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че завръщането на Тръмп в Белия дом вероятно ще доведе до "различна политика" по отношение на войната.