Шолц горд с четирите награди "Оскар" за германски антивоенен филм

ЕС
15:29 - 13 Март 2023
1566
Шолц горд с четирите награди "Оскар" за германски антивоенен филм

Канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви днес, че е горд, че германският антивоенен филм "На Западния фронт нищо ново" е спечелил четири награди "Оскар", включително за най-добър чуждестранен филм, предаде Асошиейтед прес.

"Поздравления за четирите "Оскара!" Това е огромен успех за германския филм и човек с право може да се гордее с него. Особено в тези трудни времена, това показва недвусмислено колко ужасяваща и нехуманна е войната, сподели Шолц.

Филмът с участието на австрийския актьор Феликс Камерер и режисиран от Едуард Бергер, спечели снощи още призовете в категориите за кинематография, дизайн на продукцията и оригинален саундтрак.

"С четири "Оскара" "На Западния фронт нищо ново" поставя безпрецедентен рекорд за германски филм", каза германската министърка на културата Клаудия Рот. "Това ще привлече международно внимание към германското кино и ще му придаде ново значение", добави тя.

Германският филм показва ужасите на войната от уникалната перспектива на нацията, започнала и загубила две световни войни, посочва АП.

"Това е и точният филм в точното време, тъй като той показва война в Европа в цялата ѝ жестокост и бруталност и тя в момента отново бушува в центъра на Европа, предизвикана от престъпната атака на Путин срещу Украйна", каза още Клаудия Рот.