Шолц иска Русия на масата за преговори за мир в Украйна

Украйна
14:16 - 11 Септември 2024
894
Шолц иска Русия на масата за преговори за мир в Украйна

Необходима е още една конференция за разрешаване на конфликта в Украйна, но с участието на Русия. Това заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц по време на дебата за бюджета в Бундестага, съобщава ТАСС.

"Ще го кажа отново. Това е моментът, когато трябва да проучим какви възможности съществуват. Правилно е, когато президентът на Украйна Володимир Зеленски твърди, и ще го кажа отново, че имаме нужда от друг мирна конференция с Русия на масата за преговори", изтъкна той. "Това е задачата, с която трябва да се справим сега, за да разберем какво се случва".

Шолц повтори, че "мирът, който зачита цялостта и суверенитета на Украйна, трябва да бъде справедлив, а не наложен или постигнат чрез капитулация".

"Извършихме много неща, за да направим това възможно с мирните конференции, които се проведоха по света: в Дания, в Саудитска Арабия, в Малта, в Швейцария", изреди той. "Това не трябва да спира дори и да знаем, че някои от тези, които са гласували за десни популистки партии, са го направили, защото не са съгласни с нашата подкрепа за Украйна", заключи Шолц, позовавайки се на резултатите от изборите в Саксония и Тюрингия в източната част на Германия.

На 8 септември Шолц заяви, че е назрял моментът да се обсъди как да се постигне мир и отново се застъпи за участието на Русия в нова среща за разрешаване на кризата.

Конференцията за Украйна се проведе в Бюргенщок на 15-16 юни. Швейцария, която организира събитието по споразумение с властите в Киев, не покани Русия. На форума отсъстваха делегации от редица държави, включително Китай. Нито една от страните членки на БРИКС не подкрепи окончателното комюнике. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че конференцията се е превърнала в пълно фиаско и че "подобни събирания не могат да служат като основа за устойчив мир".