Шолц очаква населението на Германия да стане 90 млн. заради имиграцията

Заради сегашните темпове на прираст на населението германското правителството няма да увеличава вноските за пенсионно осигуряване

ЕС
23:16 - 10 Декември 2022
2464
Шолц очаква населението на Германия да стане 90 млн. заради имиграцията

Федералният канцлер на Германия Олаф Шолц заяви, че през следващите десетилетия населението на страната може значително да се увеличи, тъй като правителството се опитва да стимулира имиграцията, за да се справи с недостига на работна ръка и с кризата в пенсионната система, предаде БТА, цитирайки Агенция Ройтерс.

Правителството иска да привлече чуждестранни работници, с които да се стабилизира положението, независимо от застаряването на населението, като целта е до 2070 г. населението на Германия да се увеличи със седем процента и да достигне 90 милиона, обясни Шолц в Потсдам, където участва в граждански форум. 

Миналия месец правителството постигна съгласие за реформиране на имиграционните закони в опит да отвори германския трудов пазар за работници от страни извън ЕС. Властите казаха, че искат да стимулират имиграцията, за да се справят с недостига на квалифицирани кадри, който отслабва германската икономика. Освен това застаряването на германското население се отразява все по-тежко на държавната пенсионна система.

Шолц заяви, че благодарение на сегашните темпове на прираст на населението, които отчасти се дължат на имиграцията,  правителството може да си позволи да не увеличава вноските за пенсионно осигуряване до края на мандата си през 2025 година.

Миналата седмица германската статистическа служба съобщи, че  ръстът на населението тази година вероятно ще се окаже около един милион души, достигайки 84 милиона, като това се дължи на имиграцията от Украйна. През следващите десетилетия населението на Германия може да се увеличи до 90 милиона души, ако нивото на имиграцията е достатъчно високо, допълва статистическата служба.